Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо каубоите просъществуват само броени години?

19 септември 2024, 21:30 часа

За каубоите съществуват много митове и фалшива символика, разгърнати благодарение на Холивуд. В следващите редове ще разгледаме някои от тях.

Мит 1 - Каубоите са чисто североамерикански образ

Самият термин "каубой" произхожда не от Америка, а от Европа. За пръв път е използван от английския писател Джонатан Суифт през 1725 г. за момчета, които пасат крави.

Още: 9 вредни мита за секса, в които (може би) все още вярвате

Непосредствените предшественици на американските каубои са аржентинските и мексикански пастири „вакерос“ (от исп. „вака“ - крава). Именно те започнали да пасат добитъка си на коне из обширните южноамерикански прерии – пампасите.

Мит 2 – Каубоите са завоеватели на Дивия запад

Във филмите каубоите изследват нови територии и установяват собствени правила върху тях. Това е отчасти вярно. Но само отчасти. До 1860 г. животновъдите отглеждали крави предимно за себе си, а не за продажба. Повечето живеели в Тексас и огромни стада крави се разхождали свободно из целия щат, можело да бъдат уловени от всекиго - затова търсенето на говеждо месо било ниско.

Обаче през 1865 г. в Чикаго била открита кланица (Алеко Константинов я описва през 1893 г. в „До Чикаго и назад“) и търсенето на месо се увеличило. Но в Тексас нямало железопътни линии – такива имало в Канзас. Маршрутът от Тексас до Канзас станал известен като „пътеката Чизхолм“и бил дълъг около 1000 мили (1600 км). Работата на каубоя била да преведе стадото по този маршрут, а не да завладява неизследвани територии.

Още: Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Мит 3 - Каубоите се сражавали с индианците

В уестърните виждаме как каубоите постоянно се бият с индианци.

Между коренното население на Дивия запад и европейските пришълци действително имало многобройни конфликти. Но краварите нямали нищо общо с това. Те плащали такса за преминаването си през индиански земи. Освен това, наемали хора от местните племена, за да им помагат да прекарат стадата през реките или да търсят изгубени говеда. Така, че сред каубоите имало доста индианци.

Мит 4 - Каубоите са зрели, сурови мъже

Още: Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Във филмите виждаме зрели мъже с тревожни бръчки по лицата, свидетелстващи за суровия живот в Дивия запад. Истината е, че всъщност каубоите били младежи, които се нуждаели от пари. Сред тях често имало юноши на 12–13 години - синове на фермери. Имало и млади жени – те просто придружавали съпрузите си и се возели в каруци.

Мит 5 – Каубоите не се разделяли с оръжията си

Във филмите е трудно да си представим каубой без револвер „Колт“ в ръцете.

Всъщност краварите в Дивия запад най-често не носели оръжия. Много шефове на групи, които ръководели придвижванията, изисквали работниците им да не носят оръжия, опасявайки се, че изстрелите ще предизвикат паника сред животните.

Мит 6 - Каубоите били самотни единаци

Самотният каубой е класическият герой на уестърна.

Всъщност, за да се прекара стадо от 2000–3000 крави по пътеката Чизхолм, били необходими около 12 каубоя, всеки с минимум 4 коня.

Мит 7 – Каубоят е винаги на кон

Повечето каубои нямали собствени ездитни животни; обикновено собствениците на кравите ги снабдявали с коне, но само докато прекарвали стадото.

Освен това, много каубои предпочитали камили пред коне. Още през 1850-те години правителството купило тези животни, за да облекчи придвижванията на запад. Стадото била базирано в Тексас. С времето камилите се разпръснали и подивели. Каубоите ги ловели и използвали като транспортно средство.

Мит 8 - Ерата на каубоите продължила много дълго време

Има толкова много филми за каубои, та няма как да не останете с чувството, че са съществували поне 100 години. Каубоите обаче са продукт на следвоенната икономика подир Гражданската война в САЩ, която продължила от 1860 до 1965 г., и като такива просъществували кратко време – приблизително от 1865 до 1890 г. След този период услугите на говедари за дълги разстояния станали ненужни.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес