Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навик, който превръща храната, загрята в микровълновата, в отрова

02 октомври 2024, 19:30 часа

Много хора правят тази грешка, особено ако вземат обяд със себе си на работа и го топлят в микровълновата печка в офиса.

Микровълновата е един от най-популярните кухненски уреди, за няколко минути и ястието е вече топло. Днес тези уреди са не само във всеки дом, нои в много офиси, така че служителите да могат да обядват, без да се отдалечават твърде много от работното си място. Но в това се крие и сериозна опасност.

В какво обикновено носят хората, когато си взимат храна за офиса? В пластмасови кутии. И в тях топлят храната си без да я прехвърлят никъде. И това е изключително погрешно: в крайна сметка съединенията, съдържащи се в пластмасата, по-специално бисфенол А (BPA), фталати и други химикали, при нагряване могат да попаднат в храната и следователно в тялото.

Още: Лекар: Тази евтина храна чисти кръвта от холестерола, възрастните хора трябва да я ядат всеки ден

Защо е опасно? Изследванията все още са в ход, но има доказателства, че бисфенолът, натрупвайки се в тялото, може да повлияе на поведението и развитието на децата, особено на малките деца. Фталатите увеличават риска от астма, заболявания на нервната система и дори преждевременно раждане. Това е „химическата“ супа, която се получава.

В същото време, биолозите казват: не можете дори да съхранявате гореща храна в пластмасови контейнери, защото това също може да провокира „отделяне“ на химикали от пластмасата. Тоест, сварете го - и изчакайте да изстине, преди да го прехвърлите.

Нещо повече, някои храни - независимо дали са студени или горещи - всъщност могат да отделят повече химикали от контейнерите си.

„Установено е, че маслата, оцетът, сирената, доматеният сос и газираните напитки са по-реактивни“, предупреждава токсикологът Джейн Манке. Те имат високо съдържание на мазнини и киселини. Затова е по-добре да купувате такива продукти в стъклени буркани, а не в пластмасови или с пластмасово дъно или капак.

Още: Кои са най-полезните храни за черния дроб?

Ограничете до минимум използването на пластмасови кутии за сухранение на храна. Лесно можете да ги замените със стъклени съдове и буркани.

Лекар: Яжте тази есенна храна за железен имунитет и висок хемоглобин, здравен съвет за деня, 1 октомври

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес