Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се белят кестени

02 октомври 2024, 21:51 часа

Кестените са истински деликатес, особено през есенния сезон, когато най-често ги срещаме по пазари и в кухни. Освен че са вкусни и ароматни, те предлагат множество ползи за здравето, благодарение на високото си съдържание на фибри и ниското съдържание на мазнини. Въпреки че кестените са изключително вкусни, тяхното белене понякога може да бъде трудоемко. Затова ще разгледаме някои лесни и ефективни методи за белене на кестени, които ще ви спестят време и усилия.

Варене на кестени – лесен начин за белене

Един от най-ефективните начини за белене на кестени е чрез варене. За да постигнете максимално лесно отделяне на кората, има малка, но важна хитрост – добавянето на малко олио във водата. По същия начин, както когато варите спагети, мазнината в кипящата вода ще предотврати залепването на кестените и ще улесни беленето. За най-добри резултати, първо направете малки разрези на кръст върху всяка кестенова обвивка, което допълнително ще улесни процеса на сваляне на кората след варенето.

Кестени - как влияят на кръвна захар и могат ли да се ядат от диабетици

Свежите кестени се сваряват много по-бързо – около 15-20 минути са достатъчни. Ако обаче сте купили кестени от магазин, които може да са по-сухи, времето за варене може да достигне до 30-35 минути в зависимост от сорта.

Печене на кестени – ароматен и практичен метод

Макар че кестените са вкусни, когато са сварени, най-голямото удоволствие се постига, когато са печени. За целта, кестените се разрязват на кръст в острия им край, за да се предотврати пръскането по време на печенето. Това не само помага за безопасното печене, но също така прави беленето много по-лесно след това.

Спрете да ги ритате по земята - кестените са много полезни

Поставете кестените в тава и ги изпечете на 200 градуса за около 30 минути. Ако предпочитате по-бърз вариант, можете да ги приготвите в тиган. След изпичането, докато кестените са още топли, кората се отделя с лекота. Топлината е ключов фактор, тъй като студените кестени се белят значително по-трудно.

Допълнителни съвети за лесно белене

За да направите процеса на белене още по-лесен, има един прост трик – накиснете кестените в гореща вода за няколко минути преди печене. Това ще направи кората по-мека и по-лесна за отделяне. Също така, важно е да белите кестените, докато са още топли – тогава кората е най-податлива и се сваля почти без усилие.

Кестените са не само вкусен, но и здравословен продукт, който заслужава да бъде част от есенното меню. С правилните техники за приготвяне и белене, като добавянето на олио във водата при варене или разрезите преди печене, този процес може да бъде лесен и бърз. Независимо дали ги предпочитате варени или печени, важното е да ги консумирате топли, за да се насладите максимално на вкуса им и да ги обелите без затруднения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес