Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо виждаме тъмни петна с ъгъла на окото си и как това е свързано с отвъдното?

02 октомври 2024, 21:30 часа

В тишината на собствената ни стая, в слабата светлина на настолна лампа, често срещаме необяснимото: тъмно петно, проблясващо от ъгъла на окото ни, което изчезва, щом го погледнем директно. Тези странни явления, наречени периферно зрение, пленяват въображението на хората от векове. Някои ги приписваха на умора, докато други уверяваха, че това са трикове на демони и духове, които се опитват да завладеят душите ни.

 

Какво е периферно зрение

Още: 4 прости начина да откриете радост във всеки ден

Периферното зрение е способността да се виждат обекти, които са извън централната зона на зрителното поле. Осигурява се от рецептори, разположени по периферията на ретината.

Периферното зрение е много чувствително към движение, така че можем да забележим, че нещо се движи, без да гледаме директно към обекта. Но такова зрение е слабо при възприемането на цветовете, така че петната обикновено са тъмни.

Причините за тъмните петна в периферното зрение могат да бъдат различни. Например, те често се появяват при хора заради липса на кръвоснабдяване на ретината, малки частици отломки в очната ябълка, отлепване на ретината или други очни заболявания. В други случаи тъмните петна отстрани на окото може да са свързани със стрес, безпокойство, умора или депресия. Понякога тъмните петна могат просто да бъдат визуални артефакти, причинени от движение на очите, ярка светлина или други фактори.

Но е важно да знаете, че ако често виждате тъмни петна в периферното си зрение, трябва да посетите лекар, за да изключите сериозни очни заболявания.

Още: Защо се появяват черни петна по листата на доматите

 

С периферното зрение виждам тъмни петна: същността на другия свят

Но ако всичко е наред със зрението и няма психологически аномалии, защо тогава хората виждат насекоми, мишки или дори човешки силуети с ъгъла на очите си? Езотериците имат обяснение. И една от тях е, че третото ви око започва да се „отваря“.

Мистици, екстрасенси и медиуми често казват, че крайчето на окото може да улови информация, която не забелязваме, когато гледаме директно. Може би благодарение на периферното зрение можем да забележим субекти от другия свят - например преминаващи сенки или облаци мъгла. Ако подобни явления се повтарят на едно и също място (например в кухнята по време на вечеря видите нещо да тече до мивката), тогава експертите ви съветват да бъдете нащрек: може би в къщата ви се е заселило някакво същество.

Още: Сигнал за какво са черните петна по листата на доматите

Можете също така да забележите гости от друг свят на места със силна енергия: в стари църкви, места на исторически трагедии, в гробища или руини на древни селища. На тези места концентрацията на „духовна енергия” може да е по-висока, което ги прави по-„видими”.

В моменти на силен емоционален стрес хората често се събуждат за суперсили. Ето защо по време на стрес, страх, гняв, радост, особено когато сте сами или на тъмно, можете да видите нещо странно.

В резултат мистерията на тъмните петна, трептящи някъде отстрани, остава неразгадана. Въпреки че науката предлага обяснения, свързани с физиологията на зрението и психологическите фактори, мистичната традиция продължава да разглежда тези явления като проявления на неземни сили.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес