Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли 10 000 крачки на ден подобряват здравето?

21 октомври 2023, 17:14 часа

Правенето на стъпки към по-добро здраве никога не е било по-лесно, а простотата на този акт може да доведе до голяма промяна в нашето благосъстояние. Идеята, че правенето на определен брой крачки всеки ден може значително да подобри здравето ни, набира популярност през последните години, подкрепена с научни доказателства и одобрена от здравни експерти.

Колко крачки на ден трябва да правим, за да видим тези ползи?

Магическото число, което често се споменава, е 10 000 крачки на ден, което възниква в Япония като маркетингова кампания за крачкомер през 60-те години на миналия век. Въпреки че това число е чудесна цел, към която да се стремим, то не е абсолютно изискване за подобряване на здравето. Проучванията показват, че дори по-малко стъпки могат да имат значение. Ключът е да откриете брой стъпки, който е постижим за вас, и да го надграждате постепенно.

10 000 крачки на ден: На колко километра се равняват?

Ходенето, което е слабо въздействащо и достъпно упражнение, осигурява широк спектър от ползи. Редовното ходене може да подобри сърдечносъдовото здраве, да помогне за поддържане на здравословно тегло, да подобри настроението и да намали риска от хронични заболявания като диабет и хипертония. За тези, които имат относително заседнал начин на живот, дори скромното увеличаване на ежедневните стъпки може да доведе до забележими подобрения.

Проучванията показват, че само 5000 крачки на ден могат да бъдат полезни за здравето. Тези ползи включват повишаване на физическата форма, намаляване на риска от преждевременна смърт и подобряване на психическото състояние. Въпреки това, за да се получат по-обширни предимства, като например значителна загуба на тегло, целта от 10 000 крачки е по-добра насока.

Освен това качеството на стъпките е от значение. Бързото ходене или ходенето с определена цел може да увеличи ползите, тъй като повишава сърдечната честота и допринася за по-голямо изразходване на калории. Времето, прекарано в ходене, също е от съществено значение. Постоянното 30-минутно ходене може да подобри сърдечносъдовото здраве, докато по-продължителното ходене може да помогне за регулиране на теглото и издръжливостта.

Колко крачки на ден е добре да правим

Поставянето и проследяването на дневните цели за крачки може да стане по-достъпно с помощта на приложения за смартфони или специални фитнес тракери. Тези устройства не само отчитат стъпките ви, но също така предоставят информация за нивата на активност, като ви помагат да останете мотивирани и отговорни.

Концепцията, че определен брой крачки всеки ден може да подобри здравето ни, е обоснована с научни изследвания. Въпреки че 10 000 крачки са популярна цел, това не е единственият път към по-добро здраве. Дори малки увеличения на ежедневните крачки могат да доведат до значими ползи за здравето. Ключът е да намерите цел за крачки, която е реалистична за настоящото ви ниво на физическа подготовка, и постепенно да я надграждате. Като включите повече стъпки в ежедневието си, можете да направите положителна крачка към по-добро здраве и благополучие.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес