Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лечебни билки, които ефективно пречистват панкреаса и стомаха

27 август 2024, 21:47 часа

Качеството на живот зависи от правилното функциониране на тялото и органите. Но това не винаги е лесно. Понякога неправилният хранителен режим може да причини не само възпаление, но и да насърчи натрупването на токсини.

Още: Камъни в бъбреците: Наистина ли помага сокът от лимон

Според специалисти панкреасът е един от органите, които страдат най-много от въздействието на токсините. Този орган е отговорен за производството на стомашни киселини, които позволяват смилането на храната, която ядем.

Панкреасът произвежда инсулин и помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Благодарение на него човек успява да се предпази от диабет.

Лечебни растения за здравето на стомаха и панкреаса

Зелен чай

Зеленият чай е естествен антиоксидант. Ежедневната му консумация подобрява здравето на стомаха и панкреаса. Този чай съдържа вещество, известно като EGCG, което предотвратява образуването и пролиферацията на туморни клетки.

Можете да намерите зелен чай в супермаркетите и аптеките. Сварете половин супена лъжица зелен чай на прах в чаша вода. Пие се по една чаша на ден. Хората с ниско кръвно трябва да внимават с количеството.

Чай от женско биле

Чаят от женско биле е богат на вещества, които поддържат глюкозата под контрол на клетъчно ниво. Те се борят с възпалението и лекуват панкреаса. Според специалисти този чай се препоръчва и при инсулинова резистентност.

Сварете чаена лъжичка листа от женско биле в чаша вода. Пийте по една чаша на ден в продължение на около 20 дни.

Чай от розмарин и градински чай

Комбинираният чай от двете лечебни растения се грижи за здравето на панкреаса. Отпуска мускулите и води до сънливост.

По-специално розмаринът се бори с възпалението и прочиства панкреаса. Сварете връзка розмарин с пет листа градински чай, добавете мед и пийте редовно всеки ден в продължение на около месец.

Чай от облепиха

Чаят от морски зърнастец (ракитник) съдържа силимарин, вещество, което помага за заздравяването и възстановяването на черния дроб и панкреаса. Това вещество служи като антиоксидант и стимулира развитието на нови клетки на черния дроб и панкреаса.

Сварете супена лъжица изсушени листа в чайник с вода. След като се свари, оставете настрана да изстине и можете да пиете чая след хранене.

Можете също така да консумирате морски зърнастец на капсули в количество от 450 мг, но само по препоръка на лекар.

Още: Зелен чай: Помага ли за понижаване на кръвната захар?

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес