Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде не трябва да слагаме котешкият съд за вода?

11 юни 2024, 15:00 часа

Котките, със своите проницателни вкусове и странно поведение, могат да превърнат дори най-простите задачи в сложни ритуали. А когато става въпрос за нещо толкова важно като водата, техните предпочитания могат да бъдат изненадващо специфични.

Едно от основните правила в грижата за котките е да се осигурява прясна и чиста вода по всяко време. Но мястото, на което поставяте съда за вода, може да направи разликата между щастлива, хидратирана котка и недоволна, обезводнена котка.

Учени: Хората над тази възраст НЕ трябва да имат котка у дома

На първо място, нека обърнем внимание на кухнята. Тя може да изглежда като логичен избор, като се има предвид, че често е център на дейност в дома. Въпреки това поставянето на съда за вода до купичките за храна е голямо "не". Защо? В дивата природа котките предпочитат да пият далеч от мястото, където ги убиват. Инстинктивно те възприемат източниците си на храна и вода като отделни обекти. Поставянето на съда за вода до този за храна може да доведе до нещастно коте, което отказва да пие, или още по-лошо, което пие по-малко, отколкото трябва, което може да доведе до дехидратация.

По същия начин избягвайте да поставяте съда за вода в близост до тоалетната. Бихте ли искали да пиете вода от фонтан, разположен до тоалетната ви? Вероятно не, а и котката ви се чувства по същия начин. Котките са естествено чисти същества и предпочитат да държат водата за пиене далеч от зоната на банята. Поставянето на съда за вода в близост до тоалетната може да накара котката ви да го избягва изцяло, което може да има сериозни последици за здравето.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

Друга често срещана грешка е поставянето на съда за вода в зона с голям трафик. Котките са създания на навика и предпочитат тиха и спокойна среда за хранене и пиене. Поставянето на съда за вода в оживен коридор или в близост до шумен уред може да стресира котката и да я откаже от пиене. Вместо това изберете тих ъгъл или уединено място, където котката ви може да пие на спокойствие.

Като говорим за спокойствие, нека поговорим за спалнята. Въпреки че може да ви се струва уютно да поставите съда за вода на котката си до леглото си, това не е най-добрата идея поради няколко причини. На първо място, котките са известни с това, че преобръщат неща, особено когато се чувстват игриви или пакостливи. Събуждането с разлята чиния за вода и мокро легло не е добра идея за приятно прекарване. Второ, наличието на съда за вода в спалнята може да наруши съня ви, ако котката реши да се отдаде на среднощно пиене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес