Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са показателите, че НЕРВИТЕ ни са на ръба да изпушат

13 ноември 2021, 12:16 часа

Когато стресовите ситуации в живота ни дадат превес, е нормално това да повлияе негативно на психическото ни състояние, което може да доведе до нервен срив. Това състояние предшества депресията и други нервни разстройства.

По-изложени на риска от нервен срив са хората между 35 и 45-годишна възраст, тъй като именно тази възраст се отличава с най-голямо психическо натоварване и тревожност. Тогава родителите са заети със своите деца, а от друга страна работата също изисква вниманието им. Ето защо, натоварването върху психиката е голямо.

Когато сме изложени на силен стрес, умора и напрежение, може да изгубим контрола върху чувствата си. Дори един малък проблем може да се окаже капката, която да доведе до нервния срив. Той е следствие от натрупване на негативни емоции и натрупване на дразните, с които нервната система вече не може да се справя. Нервният срив се състои и изблик на отрицателни емоции – плач, смях или гняв.

Добрата новина е, че можете да предвидите това състояние, ако разпознаете характерните за него симптоми. Един от тях е прекалената умора и усещането за нея, което не ви напуска. Липсата на енергия е свързана с дългия период на стрес, който преживявате. Така умората е и физическа, и емоционална. Чувствате пълна апатия, лесно се разочаровате, позитивното настроение сякаш се е изплъзнало от вас.

Когато това се случи, имунитетът на тялото отслабва и ставате по-уязвими за настинките и вирусите. Ако започнете да се изолирате от хората, също не е на добре. Когато обаче сте уморени и апатични, просто не искате да виждате никого. Дистанцирате се от семейството и приятелите си. Затваряте се в себе си.

За наближаващ нервен срив може да бъде индикация и песимизмът, с който гледате на живота. Просто сякаш не виждате добрите и хубави неща в него. Трудно организирате отговорностите си, вършите работата си. Не можете да се фокусирате кое да направите по-напред. По този начин организмът опитва да се предпази от нервен срив. Така обаче спада ефективността ви както в работата, така и в личния живот. Възможно да загубите желание да се погрижите за личната си хигиена или за здравето си.

Резултатът от пандемията: все по-голяма интернет зависимост и социална тревога

Важно е да вземете мерки, ако изпитвате тези симптоми, защото в противен случай ще се стигне до нервен срив. Потърсете помощ от специалист и от близките си хора. Не се борете сами с проблема. Отдайте се на пълноценна почивка, направете промяна в живота си. Заредете се с положителни емоции, вършейки нещата, които ви правят щастливи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес