Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с нас, ако ядем скумрия няколко пъти в седмицата 

14 март 2022, 08:51 часа

Скумрията е не само вкусна, но и с висока хранителна стойност. Съдържа много от най-желаните омега-3 мастни киселини, селен, както и витамин D, необходими за здравето ни. 

Скумрия в кухнята

Любителите на скумрия я ядат в най-различни комбинации. Най-простият вариант, с хляб и краставици, понякога замества вечерята, когато - в особено натоварен ден - няма време за приготвяне на топла храна. Скумрията се съчетава идеално в салати, сандвичи или ястия на базата на пастата. 

Скумрията е мазна морска риба, която се насърчава от кардиолозите

Въпреки че лекарите и диетолозите единодушно препоръчват ограничаване на животинските мазнини, това не се отнася за мазната морска риба, включително и скумрията. Богата е на най-здравословния вид мазнини – омега-3 полиненаситени мастни киселини, които имат многопосочно, благотворно влияние върху здравето. Те присъстват в диетата, предпазват от развитие на рак, подобряват работата на мозъка, укрепват костите, зрението и имунитета. Предпазват от алергии и хранителни непоносимости и най-вече осигуряват доброто състояние на сърдечно-съдовата система.

Омега-3 мастните киселини спомагат за стабилизиране на нивото на триглицеридите. Те подобряват еластичността на кръвоносните съдове а с това подобряват кръвоснабдяването на цялото тяло. Чрез стимулиране на производството на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, омега-3 киселините подобряват притока на кръв и помагат за регулиране на нивата на кръвното налягане. Те са голяма опора за сърцето.

Скумрията е източник на здравословен протеин

Подобно на бялото и червеното месо, рибата е източник на здравословен протеин. Струва си да я включвате все по-често в менюто си. Скумрията съдържа всички ендогенни аминокиселини, тоест тези, които тялото не може да произвежда само, но са от съществено значение за правилното му функциониране.

Скумрия повишава имунитета

Освен ценни протеини и омега-3 киселини, скумрията съдържа значителни дози селен – елемент, който определя правилното протичане на много жизнени процеси. Селенът неутрализира токсичните ефекти на свободните радикали, защитава червените кръвни клетки и укрепва имунната система.

Тя съдържа още калий – елемент, който насърчава нормализирането на нивата на кръвното налягане и предпазва сърцето, както и множество витамини. Витамин А, известен със силния си антиоксидантен потенциал, и витамин D, изключително важен за имунната система и правилното функциониране на червата.

Въпреки че през зимните месеци, при пренебрежимо малки дози слънчева светлина, допълването му е необходимо на нашата географска ширина, си струва да си припомним и хранителните продукти, които помагат да се попълни нивото на витамин D. Доставянето му е от решаващо значение на всеки етап от живота. Витамин D укрепва зъбите и костната система, поради което е необходим в диетата на деца и възрастни хора. Той обуславя усвояването на калций и фосфор, което предотвратява деминерализацията на костите и предпазва от остеопороза.

Има имуномодулиращ ефект. Като ограничава и потушава възпалението, той предпазва от развитието на автоимунни заболявания, като диабет, Хашимото, ревматоиден артрит, лупус еритематозус или възпалителни заболявания на червата. Освен това намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и метаболитен синдром.

Противопоказания на скумрията

Поради склонността към натрупване на живачни съединения, скумрията не трябва да се включва в диетата на бременни жени, кърмещи майки и малки деца. Хистаминът, съдържащ се в скумрията, особено в пушената скумрия, може да причини алергии, така че хората с непоносимост към хистамин трябва да се откажат от него.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес