Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете плодове и зеленчуци

17 септември 2021, 15:08 часа

Депресии, неприятен мирис на тялото, проблеми със зрението - това са някои от последиците, които могат да се случат с тялото и съзнанието ни, ако спрем да ядем плодове и зеленчуци. Те са богати на многобройни хранителни вещества, които не може да намерите в никоя друга храна. Ако спрем да ги консумираме, ще си нанесем сериозни негативни последствия на тялото. “
Ето какво ще се случи с вас, ако спрете да консумирате плодове и зеленчуци.

1. Намалено зрение през нощта
Ако зрението ви става все по-слабо през нощта, има риск да паднете в тъмното, както и да се изложите на опасности при шофиране. За да виждаме предметите на тъмно, очите ни имат нужда от витамин А, който се набавя под 2 форми: ретинол и бета каротин. Те се съдържат в рибеното масло и яйцата, но прекаляването с тези продукти води до интоксикация. Ако приемате много плодове и зеленчуци, е невъзможно да предозирате с бета каротин и ретинол.

2. Тялото ви започва да излъчва неприятна миризма
Няколко са факторите, които влияят на миризмата, която се излъчва от телата ни. Точно както цветът на очите и косата, гените определят и естествената миризма, която се излъчва от нашите мастни и потни жлези. Освен това, храната, която приемаме, също влияе на телесната ни миризма. Колкото повече плодове и зеленчуци консумирате, толкова по-приятна ще е миризмата на тялото ви, дори и да не ползвате дезодорант и други козметични препарати.

3. По-лесно изпадате в депресия
Храносмилателната ни система е тясно свързана с мозъка. Една балансирана диета влияе не само на фигурата, но и на менталното ни здраве. Когато отказвате да приемате плодове и зеленчуци, се излагате на по-висок риск от депресия. Обърнете внимание, че когато сте в депресия, сте по-склонни да ядете вредна храна /сладкиши, хамбургери, пици/. Но нездравословното хранене не е резултат от депресията. 

4. По-високо кръвно налягане
Ако не приемате плодове и зеленчуци, сте изложени на по-голям риск от високо кръвно налягане. Опитайте се те да съставляват основната част от ежедневното ви меню. 

5. Ще страдате от храносмилателни проблеми
Плодовете и зеленчуците са богат източник на неразтворими фибри, които не се разтварят във вода и помагат на храната по-лесно да се придвижва през червата. Същевременно пречистват организма от токсични вещества и подобряват перисталтиката. 

6. Неравен тен на кожата и тъмни кръгове
Тъмните кръгове под очите се получават от много фактори, сред които забавено кръвообращение, което води до проблемна кожа. Витамин К, който ще намерите в броколите, спанака, зелето, марулите, помага на сърцето да изпомпва свободно кръвта из цялото тялото и предпазва от неравности в цвета и подобрява гладкостта на кожата. Недостигът на този витамин води до проблеми на кожата, пъпки и синкави петна.  

7. По-големи сметки за зъболекар
Една ябълка на ден или друг плод или зеленчук, богат на фибри, почиства зъбите по естествен начин и засилва слюноотделянето. Когато устата ни е достатъчно овлажнена, всички вредни бактерии и киселини се измиват. Освен това, плодовете и зеленчуците съдържат витамините А и С, както и калций, които заздравяват зъбите ни и ги предпазват от падане. 

8. Напълнявате по-лесно
Ако плодовете и зеленчуците съставляват по-голямата част от всяка една порция с храна, ще избегнете натрупване на излишни килограми. Бедни на калории, на богати на хранителни вещества и витамини, с тях ще се радвате на стройна фигура, приятен тен на кожата и лекота в движенията.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес