Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво показват вратите, гардеробите и калъфките за възглавници за вашия характер

04 октомври 2024, 10:30 часа

Отделни вещи в жилището ви могат да кажат много на внимателния наблюдател за собственика на дома, в който сте на гости. Ето какво разкриват: 

Входната врата

Малко са хората у нас, които се интересуват от цвета на входната си врата. Обикновено тя е стандартно кафява - защо да измисляте нещо, ако можете да вземете готов вариант. Но някои хора все пак предпочитат да се открояват от общата маса неутрални нюанси, особено ако не става дума за собствения им дом.

Още: Как да направим дома си щастливо място?

Червеният цвят на вратата говори, че собственикът на къщата не се страхува да изпъкне и да изрази мнението си. Синьото - че човек е способен да запази спокойствие и душевно равновесие в почти всяка ситуация. Зеленият цвят издава привързаността ви към традиционните ценности. А черното говори, че сте последователни, консервативни и сдържани.

Чекмедже за чорапи

Странно, но вярно - и най-организираните и педантични хора имат чекмедже с чорапи, пълно с хаос. Несдвоени чорапи, дупки, може би дори мръсни чорапи - като цяло тук няма ред.

Експертите смятат, че това явление може да се дължи на факта, че педантичните хора предпочитат да отделят време и енергия за по-важни неща в живота, отколкото да подреждат чорапите си по двойки. Те имат други приоритети, които не включват чекмеджето за бельо.

Още: 5 неочевидни причини, поради които къщата изглежда разхвърляна

Калъфки за възглавници

Ясните смели линии, широките ивици в десена на спалното бельо говорят, че сте уверени в себе си и не се страхувате от мнението на околните.

Точките обикновено се избират от хора с много добро чувство за хумор, животинските щампи говорят за креативността на собственика на бельото, а геометричните мотиви издават човек, склонен да изпълнява заповеди и инструкции. Може би трябва да бъдете малко по-креативни и да станете малко по-уверени.

Подът под леглото

Още: 6 домакински продукта, които вредят на вас и вашето семейство

Някои майки обичаха да повтарят фрази като „Кухнята е лицето на домакинята“. Това „лице“ може да бъде всичко - от състоянието на шкафа до чистотата на тоалетната. Всичко трябва да блести, никъде не трябва да има и прашинка, дори на труднодостъпни места като пода под леглото.

Но учените смятат, че ако наистина нямате и прашинка под леглото си, трябва да поговорите с психолог: имате висока тревожност. Ако апартаментът ви е идеално чист, това означава, че усилено се опитвате да контролирате това, което ви заобикаля, а това показва много крехко психическо равновесие.

Душ

Душът е показател за вашата самота. Ако подсъзнателно се чувствате откъснати от обществото, самотни, изолирани, вероятно ще прекарвате повече време под душа или във ваната.

И това не е спекулация - това са заключенията на учени от Йейлския университет. Експертите смятат, че горещата вана или душът заместват самотниците с емоционалната топлина, която биха могли да получат от общуването с други хора.  

Столове

Проучванията показват, че твърдите седалки са предпочитани от енергичните хора, но на меките столове обикновено седят по-инертно. Според експертите твърдата повърхност на подсъзнателно ниво влияе на настроението на човека, като го прави по-силно волеви и категоричен.

Шкафът за кафе

Или кухненски шкафове. Учените-психолози твърдят, че хората, склонни към протакане, по-често купуват разтворимо кафе и чай в пакетчета. Между другото, „тестът за кафе“ може да каже и нещо друго за човека. Тези, които предпочитат черно кафе, обикновено са много прости и праволинейни. Любителите на лате са влюбчиви и чувствителни. А тези, които предпочитат коктейли от кафе със сиропи, обикновено са спонтанни и винаги млади по душа.

Леглото

То може да издаде колко често спортувате и как се отнасяте към работата си. Ако смятате, че оправянето на леглото сутрин е загуба на време, вероятно не харесвате много работата си и не сте редовен посетител на фитнес залата.

Психолозите твърдят, че щастливите хора подсъзнателно се стремят да въведат ред около себе си, хаосът не ги вдъхновява. И те обичат да работят и да спортуват повече от нещастните хора.

Стени

Те могат да ви подскажат за вашия невротизъм. Според психолозите вдъхновяващите цитати и плакати са ясен знак, че в дома живее невротик. Такива хора се опитват с помощта на някои външни неща да се успокоят, да спрат да се тревожат и да запазят мотивацията си. Вътрешните резерви не са им достатъчни. А дизайнерите също казват, че подобни плакати са просто една много грозна интериорна тенденция.

Гардероб

Съдържанието му показва колко силно държите на миналото си. Ако гардеробът ви е пълен със стари блузи, раздрънкани пуловери, дрехи, които вече не ви отиват, но се опиянявате от спомените, свързани с тях - вие живеете в миналото, а не в бъдещето.

Направете снимка на всеки скъп на сърцето ви предмет и след това се отървете от него. Не е задължително да я изхвърляте: можете да дадете на старите дрехи втори живот.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес