Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите с остатъците от тиква у дома?

01 октомври 2024, 13:30 часа

Гуруто по домашна икономика Марта Стюарт даде съвет как да използвате тиквена каша у дома и в градината.

Въпреки че не всеки празнува Хелоуин у нас, мнозина все пак организират тематични партита, украсявайки къщата с фенери, забавляват се с приятели, веселят децата и гледат страшни филми.

Дори и да не сте фен на Хелоуин можете просто да правите декорация собственоръчно, създавайки есенно настроение у дома. След такава декорация остава много тиквен пулп. Въпреки това, няма нужда да бързате да го изхвърляте, казва Марта Стюарт, тъй като има поне три начина да го използвате.

Още: Каква подправка добавят опитните готвачи към тиквата, за да е толкова вкусна крем супата?

 

Маска за лице

Тиквата е истински склад за витамини А и С, богата е на антиоксиданти, минерали и има ексфолиращи ензими. Това е истинското "оранжево злато". Следователно пулпата на този зеленчук е идеална за приготвяне на естествена маска за лице. След тази процедура кожата ще стане мека, гладка и сияйна.

За да направите маската, първо прекарайте пулпата на тиква през блендер, за да направите 1/4 чаша пюре. След това добавете супена лъжица масло за лице и същото количество мед. След това нанесете малко количество от сместа върху лицето си за 10 минути и след това изплакнете с топла вода.

Още: Как тиквата влияе на кръвната захар?

 

Крем супа

Можете също така да направите супа-пюре от тиквена каша. Поставете зеленчука в блендер и пасирайте до получаване на смес с копринена текстура. За да добавите есенен вкус към ястието си, можете да го подправите със салвия, индийско орехче или да опитате някои готини рецепти за супа от тиква.

 

Още: 3 причини да ядете повече консервирана тиква

Компост

Остатъците от тиква също могат да се компостират. За да му помогнете да се получи още по-бързо, Марта Стюарт препоръчва да го нарежете на малки парчета и да го поставите в кошчето за компост в задния двор. Този зеленчук ще добави витамини към него, което ще има благоприятен ефект върху здравето на растенията.

Тиквата е емблемата на есента. Не пропускайте да се възползвате от всичките ѝ ползи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес