Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите, ако на носа се появят черни точки и акне

03 октомври 2024, 06:40 часа

Черните точки показват неправилна функция на мастните жлези, затова се появяват най-често в Т-образната зона на лицето.
Акнето по носа може да доведе до сериозни възпаления, образуване на белези и охлузвания. То трябва да се лекува във всяка възраст, без да се допуска обривът да засегне дълбоко кожата. Съществуват много начини за лечение в козметичните салони и в домашни условия. Козметичните продукти могат да ви отърват от акнето, но занемарените случаи или сериозните възпаления е по-добре да се лекуват заедно с козметик.

Избор на начин за лечение на акне

Появата на акне по носа е последица от факта, че организмът като цяло не е в равновесие. Кожата ни, подобно на лакмусовата хартия, отразява здравословното състояние. Преди да започнете локално лечение, е необходимо да проучите следните правила, опитайте се да ги спазвате:

Още: Можете ли да излекувате акнето си с ябълков оцет?

1. Не яжте прекалено мазни храни. Причинители на обриви по лицето могат да бъдат пържените храни, яденето на сладкиши в големи количества. Пикантните храни допринасят за затруднения в работата на черния дроб, организмът не може да се справи, което води до отваряне на порите и отделяне на себум. Ако правилното хранене не помогне, трябва да се консултирате с лекар. Угри може да са резултат от неправилно функциониране на щитовидната жлеза, като в този случай е необходимо да се приемат лекарства.

2. Дълъг осемчасов сън. Липсата на сън, нарушаването на режима, повишената физическа активност - всичко това също се причислява към причините за появата на акне по носа.

3. Кожата се нуждае от ежедневно почистване и подходяща грижа. Процесът на почистване на порите е стандартен: измиване с топла вода, за да се отворят порите, дълбоко почистване (маска, скраб, пилинг), след това втриване на кожата с лосион, за да се затворят порите, нанасяне на крем.

4 Билковите настойки помагат също толкова, колкото и специалната козметика. Те се втриват в лицето вместо лосиони или тонери през деня. Преди употреба трябва да проверите билките за алергии.

Още: Пъпки след море: как да се отървете от ваканционното акне само в 3 стъпки

Методи за премахване на акнето

Да се отървете от акнето по носа, челото и брадичката ще ви помогне специалната козметика.

- В големи количества те се продават в аптеките.

- Също така, лекарството може да посъветва козметолог или лекуващ лекар.

Още: Въпреки че е лято: Сериозни причина, поради която не трябва да спите с мокра коса

- Лечението може да се извършва и в домашни условия.

- Можете да правите маски от овесени ядки, да правите настойки от магданоз и лайка, да правите скрабове от утайка от кафе.

Естествените средства за лечение на акне не дават бърз резултат. Необходимо е да се извършва ежедневно почистване, като след лечението кожата не само ще бъде почистена, но и ще получи необходимото количество микроелементи и витамини.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес