Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква сватба се празнува на 10 години брак?

05 юли 2023, 19:00 часа

Сватбеният ден е най-важният за една двойка. Самият сватбен ритуал във всяка страна е изпълнен със символични действия, ритуали, по които се гадае и пророкува за бъдещия съвместен живот на младоженците. Не по-малко важни са годишнините от деня на сватбата. Всяка една годишнина също носи определена символика и трябва да се отбелязва подобаващо.

Знаете ли каква сватба се празнува след 10 години брак?

Калаена

В България са нарича още “розова” или “кехлибарена”. В повечето страни по света сватбата е известна като калаена. Това е първата сериозна годишнина от брачния живот. Отбелязвате първият юбилей - цяла една декада от мили спомени, романтични моменти, засилена връзка и начало на стабилността в брачните взаимоотношения.

Традиционният подарък за 10-годишнината от брака е калаят, не много романтичен, но стабилен и гъвкав елемент, който може да се огъва, без да се счупи. Калаят символизира съхранение и дълголетие.

Традиции при честване на 10-годишнина от сватбата

Ето какво повелява традицията да се подарява и кои са символите на калаената сватба:

* традиционен подарък - калай
* съвременен/модерен подарък - диамантени бижута
* скъпоценен камък - диамант
* цвете - нарцис
* цвят - син/сребрист

Какво означава, ако вали на сватбата: Щастлив знак ли е това?

Калай - символ на издръжливост

Калаят символизира стабилност, издръжливост, с което може да се опиша един брак, продължил вече 10 години. Освен това, калаят символизира гъвкавост, което е ключът към един щастлив брак. Първите 10 години са период, в който двамата трябва да се научат да правят компромиси в името на комфорта и добруването на партньора си.

Диамант - най-подходящият подарък

10-годишният брак е точно толкова красив и траен колкото е диамантът. Трудно е да се счупи диамантът, който е символ на стабилната връзка от вече 10 години. Освен че е скъп и красив скъпоценен камък, диамантът има своето символично значение. Той изразява голяма отдаденост и силна връзка, затова често го избират за годежен пръстен. Диамантите са безкрайни, красиви, изящни и много скъпи скъпоценни камъни.  

Цветето на 10-годишния брак - нарцис

Всяко цвете има своето значение и послание. Нарцисът се свързва с оптимизъм, радост, щастие, ентусиазъм, жизненост, вдъхновение, креативност и обновяване. След 10 години брак, може би е необходимо обновяване на връзката, затова е чудесна идея да подарите нарциси.

Какво се прави, ако хванете букета на сватба?

Цветовете на 10-годишния брак - синьо и сребристо

Синьото е цветът на доверието, искреността, лоялността, мъдростта, стабилността, вярата и интелигентността. Освен това, синият цвят е успокояващ за очите, символизира мир и спокойствие. Синият цвят е основен в много религиозни традиции, защото носи мир и служи като бариера за злите сили.

Сребристото представя енергията на луната. Символизира идеалният баланс между черното и бялото. Това е цветът, който идеално пасва на всеки стил и дизайн. Сребристият цвят отразява енергията на цветовете, с които се комбинира. Символизира чистота, сила, концентрация.

Как се празнува 10-годишната сватба?

Първият юбилей от сватбата трябва да се отпразнува по-тържествено и бляскаво от предишните 9 годишнини. А защо не да отидете на втори меден месец.
Традицията повелява да се празнува с всички, които са присъствали на самата сватба, или поне с приятелския кръг.
Освен “калаена”, тази годишнина е известна още като “розова” и “кехлибарена”.
Според традицията двамата съпрузи трябва да прекарат юбилейната брачна нощ на легло, обсипано с розови листенца. Подаръците от кехлибар също носят късмет на двойката.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес