Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 октомври - какъв празник е утре, какви традиции и обичаи се спазват

06 октомври 2024, 20:31 часа

На 7 октомври, в православния календар е денят на паметта на светите мъченици Сергий и Вакх.

История на празника

Тези християнски светци са станали известни със своята вярност към Христос по време на гонения. Сергий и Вакх са живели през 3-4 век по време на управлението на император Максимиан, известен с гоненията си срещу християните. Сергий бил воин, а Вакх бил негов приятел и също бил воим. И двамата се отличавали с мъжество и вярност към вярата си.

Какъв църковен празник е на 3 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

Когато вярата им била разобличена, Максимиан им наредил да принесат жертва на римските богове, но те отказали, заявявайки, че служат само на Единия Бог. Сергей и Вакх отказали да принесат жертва на езическите богове и изповядаха вярата си и затова били арестувани. И двамата били подложени на тежки мъчения, но останали верни на Христос. Според легендата те са били измъчвани по различни начини, но са оцелели на всички изпитания. Двамата светци били убити с меч. Смята се, че това се е случило в Рим.

Първо по заповед на владетеля те са били облечени в женски дрехи. След това те били изпратени в Сирия, където местният владетел Антиох, когото те някога подкрепяли, се опитал да ги убеди да се откажат от вярата си. Вах бил жестоко бит и починал от раните си. Сергий бил принуден да носи железни ботуши с пирони вътре и след много мъчения бил ообезглавен.

Църквата ги канонизирала за светци. Те са символ на постоянството във вярата и примерът им вдъхновява много християни. Те често са изобразявани в иконографията, често носещи шлемове и военни доспехи, като войници на Христос. Историята на светите мъченици Сергий и Вакх призовава вярващите към смелост и непобедимост във вярата. Техният пример служи като напомняне за важността на вярата дори в най-трудните обстоятелства. Те са станали покровители на християните, претърпели гонения за вярата си.

Гадания, традиции и обичаи, свързани с празника

Ако снегът е паднал, но листата все още са по дърветата - скоро ще се стопи. Ако на този ден има сняг, това означава, че ще вали до началото на пролетта. Ако времето е топло, то ще се задържи такова още три седмици.

На този ден е забранено да се вземат подаръци от непознати - ще си навлечете неприятности на другите хора с вещите им. Това не е най-добрият ден за сватба. Вярва се, че тогава семейството ще живее нещастно и в раздори.

Нашите предци са вярвали, че злите духове стават много активни с настъпването на студеното време. Затова те са опитвали да не излизат от дома особено след залез слънце. 

Какъв празник е на 2 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес