Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между помен и панихида?

05 юни 2024, 18:22 часа

В историята на страната ни има както периоди, в които църквата е била отричана като институция и дори забранявана, така и такива, през които е била пазител на българщината, на вярата за по-добро утре, на книжнината ни и традиционно цялото семейство се изкъпвало, обличало новите си дрехи и отивало на църква всяка седмица и на празниците.

Днес отношението към църквата и вярата е индивидуално – някои посещават редовните църковни служби, докато други пристъпват прага на храма само на Великден. Поради това не е изненадващо, че младите хора не са запознати с традициите и ритуалите, свързани с изпращането на близък в отвъдното  и в последващото му поминаване, и не правят разлика между помен и панихида.

Разликата между помен и панихида обикновено е позната на по-старите поколения, изпратили своите родители и близки в последния им път, и научили и по неволя църковните ритуали, свързани с помени и панихиди, и разликите между тях.

За да разберем по-добре разликата между помен и панихида, първо трябва да знаем какво означават те и с какви ритуали са свързани.

Как се приготвя традиционното жито за помен?

Какво е помен?

Наричат помена още носене, струване, кадене, поклон, полагане и дори софра, като част от тези имена са пряко свързани с действията и ритуалите, извършвани по време на помена. Православните християни в България споминат своите близки, посещавайки гроба им, палейки свещ, преливайки с вино, прекадявайки и подавайки храна за „Бог да прости“ на третия, деветия, двадесетия и четиридесетия ден след смъртта, след което се счита, че душата се прощава със земния си път и се прибира в отвъдното, при което помените се разреждат и извършват на 3, 6, 9 месеца и на една година от смъртта.

Тези дни, на които се извършва помен, не са избрани случайно. Според вярването душата е в къщата до третия ден, а до 40-тия остава на земята, като обикаля всички любими хора и места, преди да поеме вечния си път към отвъдния свят. Особено значение се отдава на 40-тия ден от смъртта, когато на гроба присъства и свещеник, четящ молитви за душата на покойника. На всички помени се подава храна на срещнати на гробищата хора, на близки, приятели, съседи и непознати, като задължително в подавките присъстват хляба, житото и виното.

Какво е панихида и каква е разликата между помен и панихида?

В определени дни от смъртта за покойника се прави панихида. Според посоченото от православните църкви панихиди (възпоменателни последования) се извършват на третия, деветия, двадесетия, четиридесетия ден и на три, шест и девет месеца и годишнините от смъртта на починалите християни, тоест тогава, когато се извършват помените, както вече споменахме.

Панихидата обаче се различава от помена по това, че е църковен ритуал, свързан с молитви за душата на покойник, с песнопения от свещеника в храма, който проси опрощаване на греховете на покойника, а ритуалът се изразява в отслужването на заупокойна литургия, докато помените свързваме с преливане, прекадяване на гроба, раздаване на храна и молитва към Бога за прощаване на греховете от близките, посетили гроба на покойника.

Панихидата се прави в храма  в уречен час, като близките на покойника е редно да се подготвят за нея – носят се питка, червено вино, чаша, цветя, жито, свещите, необходими за панихидата, се закупуват от храма, а по желание може да бъдат приготвени и занесени и подавки за Бог да прости, подобно на тези, които се подават на гробищата, когато се прави помен. Важно е да се съобрази храната в приготвените подавки с това дали са пости, или не. Така основната разлика между помен и панихида се оказва мястото на извършването – на гробищата при помен и в храма – при панихида.

Какво е хубаво да съдържат постните раздавки за помен

Друга съществена разлика е свързаната с това, че Панихиди могат да се правят на рождените и именни дни на покойниците и на Задушниците – специални дни, определени от Църквата, посветени на мъртвите и за почитане на душите им. Три са големите Задушници в годината,на които се свещениците правят панихиди, като те винаги са в съботния ден:

  • съботния ден преди Неделя Месопустна,
  • Черешова Задушница, която е събота срещу Петдесятница,
  • Архангелова Задушница, която е в съботния ден преди Архангеловден.

Панихиди и помени не се извършват:

  • през първата седмица на Великия пост;
  • от Лазаровден до Томина неделя;
  • от навечерието на Рождество Христово до Ивановден.

Бог да прости всички покойници!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес