Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между католици и протестанти?

20 октомври 2022, 13:48 часа

На 31 октомври 1517 г. католическият монах Мартин Лутер заковава своите тези на вратата на църква в германския град Витенберг. Такава е легендата. Може би не е заковал листа с тези, но те бяха оповестени. Мартин Лутер настоявал за реформи на Римокатолическата църква. Католическата църква отхвърлила тези искания. В отговор възниква протестантско или евангелско движение. Ето само някои от разликите между католическата и евангелската църква.

Църковен статут

Католическата църква твърди, че е единствената истинска универсална църква, оглавявана от папата. Протестантите нямат нито една църква. Има много направления и църкви, които се признават за еквивалентни.

Католиците празнуват Великден

Папа

Католиците почитат всеки папа като върховен понтифекс, суверен на светия трон, наследник на апостол Петър и викарий на Исус Христос на земята.

Протестантите, напротив, са сигурни, че такова тълкуване противоречи на библейските завети. В протестантска или евангелска църква няма толкова строга йерархия, както в католическата.

Клер и йерархия

Ръководенето в сан за католически епископи, свещеници и дякони е акт на посвещаване на целия живот на Христос. Предполага се, че свещеникът е по-близо до Бога, отколкото папството.

Евангелската църква не счита ръкополагането за тайнство. Сан е ритуал за призоваване на християнин в служение на публично проповядване. По принцип всеки мирянин може да извършва това служение. Повечето клонове на протестантството позволяват жени да бъдат ръкоположени.

Знаете ли колко са католиците в България?

Евхаристия или Свето Причастие

Този ритуал датира от Тайната вечеря и трябва да напомня на вярващите за Страстите и Възкресението Господне.

В Католическата църква обредът на причастие може да се извърши само от ръкоположен свещеник. Само той е в състояние да превърне хляба и виното в тялото и кръвта на Господа. Привържениците на други християнски църкви нямат право да вземат причастие в католическите църкви.

В Евангелската църква церемонията може да се извърши от всеки вярващ. Всички кръстени християни имат право да се причестяват.

В Римокатолическата църква безбрачието е задължително за всички духовници и монаси. На него се гледа като на обет за неразделна служба на Бог.

Католическата църква вече не отхвърля разводите, съжителството без брак и изневярата

В Евангелската църква обетът за безбрачие също е приемлив, но на доброволна основа. Самият Мартин Лутер му отказва и през 1520 г. се жени за бившата монахиня Катарина фон Бора.

Римокатолическата църква почита Пресвета Дева Мария като Богородица и Небесна царица. Протестантите посочват, че в самата Библия няма указания за избавлението на Дева Мария от първородния грях и нейното възнесение.

Същото е и с почитането на светците. Католическата църква е канонизирала над 4000 светци. Католиците се молят за тяхното застъпничество, покланят се на светите мощи и вярват в тяхната чудотворна сила. Протестантите категорично отхвърлят това. Те вярват, че вярващите не се нуждаят от ходатайство, те са свободни да обърнат молитвите си директно към Бога.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес