Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как морето влияе на нашето здраве? Секретира се хормонът на щастието, сърцето се забавя

30 юли 2024, 17:59 часа

Морето ни прави по-спокойни поради факта, че можем да се отпуснем на почивка, то също така променя химията на тялото ни, твърдят учените. Хормоналните нива се променят, сърцето се забавя, настроението се подобрява...

Вижте още: 7 най-чести ухапвания от насекоми: Как да ги различим, да облекчим симптомите и кога да повикаме линейка

Още през 18-ти век шотландският лекар Уилям Бюкан насърчава плуването в морето, защото вярва, че то има много лечебен ефект върху нашето тяло. Не е изненадващо, че днес много болници се намират точно до морето.

В не толкова далечното минало екип от учени решава да се заеме с темата за въздействието на морето и други природни среди върху човешкото тяло в проект, наречен „Синьо здраве“.

Те откриха, че шумовете на морето стимулират областта на мозъка – фронталния кортекс, който е отговорен за нашите емоции и лична рефлексия. Шумът на морето разширява самосъзнанието и има благоприятен ефект върху чувствата.

Когато сме на плажа, тялото ни абсорбира повече кислород и регулира нивото на серотонин в тялото, известен като хормона на щастието и вещество, което контролира безпокойството, което води до усещане за спокойствие, подобно на това след йога и медитация.

Вижте още: Пиенето на вода топи килограмите: Колко чаши трябва да пият мъжете и жените?

Експертите твърдят, че шумовете на морето намаляват нивото на хормона на стреса кортизол в организма. Те дори сравняват звука на вълните със звука на сърдечния ритъм, който децата чуват в утробата на майка си, така че в зряла възраст той подсъзнателно им напомня за безопасността и защитата, които са чувствали по време на развитието си в утробата.

Когато гледаме към морето или сме на брега, ние всъщност се намираме в красива, стабилна среда. Чувстваме се сигурни и далеч от места, където сме под някаква заплаха, може би от диви животни в джунглата или от престъпници в големите градове. Повърхността на морето, която се слива с небето на хоризонта, събужда у нас усещане за стабилност и сигурност", обяснява неврологът Майкъл Мерцених от Калифорнийския университет (UCSF) в Сан Франциско.

Проучване показва, че когато правим слънчеви бани на плажа, топлината влияе върху ендокринната ни система, която е отговорна за отделянето на ендорфини – същите химикали, които ни правят щастливи всеки път, когато се наслаждаваме на шоколад. "Светлата страна".

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес