Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да съхраняваме правилно подправките

05 юни 2022, 15:45 часа

Стоите мотивирани до печката, искате да подправите ястието си, бръквате в кухненския шкаф... и намирате само лепкави чушки и лепкава сол от билки. Не е задължително да е така, стига да спазвате няколко прости правила за съхранение.

От бърза супа до експериментиране с международни ястия: всичко е въпрос на подправки! Следователно страстните готвачи обикновено могат да се обърнат към цял арсенал от подправки. Пипер, червен пипер и други подобни се натрупват бързо, дори и при случайни нарушители. Подправките съпътстват вярно вашите готварски приключения за по-дълъг период от време и стига да спазвате няколко прости правила за правилно съхранение, удълженият срок на годност и пълен аромат са гарантирани.

Кой да предположи, че това са 5-те НАЙ-здравословни подправки

Къде е най-доброто място за съхранение на подправки?

Дори и да е много удобно: За съжаление, съхраняването им директно над печката не е добра идея, защото топлината и парите от готвене увреждат качеството и аромата. Подправките също нямат място в хладилника, тъй като климатът тук е твърде влажен. От друга страна, е идеално да ги съхранявате в кухненски шкаф до печката. Така те се съхраняват сухи, защитени от светлина и все още в непосредствена близост до готвача.

Кой е най-добрият начин за съхранение на подправки?

Най-важният съвет: Билките и подправките трябва винаги да се съхраняват затворени, сухи, тъмни и хладни. Ако има твърде много светлина, топлина и влага, те губят цвета си и вкусът им също намалява. Това също така улеснява микроорганизмите, които не искаме да се чустват удобно в нашия шкаф за подправки.

6 подправки, които ще ви помогнат да отслабнете за нула време

Абсолютно забранено е съхраняването на различни подправки в един и същ буркан за съхранение. Подправките бързо отделят аромата си в околната среда и лесно абсорбират чужди миризми. Това е изключително добре дошло в съда за готвене, но трябва да се има предвид при съхранение. Затова е най-добре да ги държите отделно един от друг, за да предпазите аромата.

Бурканите за подправки са идеални за съхранение. Защитен от влиянията на околната среда, ароматът е добре защитен тук. Също така е добре подправките в пълнителите да се пълнят веднага след покупката или да се съхраняват плътно затворени и на тъмно.

От време на време е полезен опис на решетката за подправки, за да се провери срокът на годност на подправките. Мирис, консистенция и цвят на подправките дават информация за силата им.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес