Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поддържаме кожата си хидратирана в жегите?

01 август 2024, 13:47 часа

Забелязали ли сте, че почти всички дерматолози имат идеална кожа? Изглежда, че всички ходим под едно и също слънце, изправени сме пред едни и същи външни фактори, но тези магьосници успяват да запазят здравословен блясък дори при 30-градусова жега. Тук, разбира се, имаше известна професионална деформация, но за щастие всички те с готовност споделят своите тайни за грижа за дермата.

Когато слънцето е в зенита си и практически няма прохлада, кожата ни преминава през трудни времена - опитва се да запази качеството си, справяйки се с активното отделяне на мазнини и други последици от топлината. В такива моменти мнозина задават въпроса: „Трябва ли дори да хидратирам кожата си, ако вече е изключително мазна?“ Спойлер - заслужава си.

През лятото кожата се нуждае от специални грижи. Това не означава, че трябва да се запасите с невероятно количество продукти и да разширите рутината си за красота до 15 стъпки. Достатъчно е да следвате стъпките по-долу и да се убедите, че в козметичната ви чантичка има тези продукти:

10-те най-добри храни за здрава кожа

Дълбоко почистващ препарат

Основната цел на почистващия продукт за лице през лятото е да премахне замърсяванията, без да нарушава рН на кожата. В горещините дермата отделя няколко пъти повече себум, поради което се омазнява и придобива характерен блясък. Много хора погрешно смятат, че поради това кожата не се нуждае от овлажняване. Всъщност е точно обратното – кожата не само не трябва да се пресушава (което е типично за много почистващи средства), но и да се подхранва с допълнителни компоненти. Дори на етапа на почистване.

Продуктите, съдържащи хиалуронова киселина, могат да помогнат с тази задача: те ще успокоят дермата, която току-що е била почистена от грим и замърсявания, ще поддържат нивата на pH и ще подготвят лицето за следващия етап от рутината за красота.

Серум с хиалуронова киселина

Серумът е важна стъпка в лятната рутина за красота, която често е несправедливо подценявана. Именно допълнителните компоненти могат да установят баланс, чието нарушаване води до прекомерно омазняване на кожата. Всеки сезон от годината има свои нюанси, но ако говорим специално за топлината, основният помощник със сигурност ще бъде серум с хиалуронова киселина.

Хиалуроновата киселина е естествена регенерираща, овлажняваща и лечебна съставка.Серум за лице с хиалуронова киселина изпълнява няколко важни функции наведнъж, благодарение на което кожата остава подхранена и еластична. Интензивно овлажнява сухата и дехидратирана кожа и укрепва естествената защитна бариера, която предотвратява загубата на влага, която е просто необходима в горещините. Многофункционалният продукт прави кожата по-гладка и сияйна, повишава нейната еластичност и стегнатост. А бонусът е, че при редовна употреба продуктът подобрява тонуса и спомага за намаляване на появата на бръчки.

12-те най-добри храни за здрава кожа, които да включите в режима

Крем за лице

Кремът за лице, който ще използвате през лятото, трябва да има по-лека текстура, но не по-малко полезни свойства. Овлажнител - особено такъв с хиалуронова киселина - омекотява, хидратира и помага за възстановяването на кожната бариера. Използвайки крема сутрин и вечер, ще почувствате кожата си гладка и приятна на допир, буквално сияеща отвътре. В същото време, в комбинация с гореизброените продукти, той ще овлажни кожата точно толкова, колкото кожата Ви се нуждае.

Спрей за лице

Фаворит в летните жеги е мъглата за лице, която може да ви помогне да осигурите бързо освежаване. През лятото, когато се движим много, почти никога нямаме възможност да измием лицето си и да нанесем повторно продукти за грижа за кожата. Кърпичките могат да развалят грима ви и да премахнат SPF от лицето ви. Тук на помощ идва освежителният спрей, който лесно се побира дори в малка дамска чанта.

Гел за тяло

В горещините, разбира се, не трябва да забравяме и грижата за тялото. Ефектите от слънчеви бани, пилинг и други процедури трябва да бъдат „засенчени“ от качествен продукт, който може да облекчи дразненето и да охлади. Ето защо лятната ви козметична чанта трябва да я има многофункционален гел. Той премахва усещането за опъване и сухота, укрепва защитната бариера на кожата. Има омекотяващо и успокояващо действие. И най-хубавото е, че не оставя усещане за лепкавост, от което през лятото, изглежда, няма спасение.

Още няколко съвета, за да помогнете на кожата си да остане хидратирана дори в най-горещото време:

- Поддържайте водния баланс. Създайте си навик да започвате деня си с чаша вода и не забравяйте да пиете през целия ден;

- Използвайте SPF - най-надеждната защита срещу жаркото лятно слънце;

- Използвайте ексфолианти. Като се отървете от мъртвите кожни клетки, вие улеснявате работата на кремовете и серумите, а епидермисът се овлажнява по-добре;

— Намалете приема на кофеин. Той, подобно на алкохола, значително намалява съдържанието на влага в кожата, което причинява стягане и дехидратация.

Следвайки тези правила, както и използвайки горните средства, можете да подобрите състоянието на кожата си само за няколко седмици - и дори топлината няма да бъде пречка по пътя към перфектния блясък.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес