Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не се пукат никога повече яйцата при варене?

06 юли 2023, 12:44 часа

Яйцата са сред най-полезните храни, които може да сложите на масата си. Митът, че са препълнени с холестерол, е точно това – мит. Консумирани с мярка, както и приготвени по правилния начин – варени, на тефлонов тиган, на омлет, не пържени в много мазнина, яйцата са диетични и доставят на организма ценни витамини и минерали.

Сред основните проблеми, свързани с приготвянето на яйца, които споделят домакините, е пукането им по време на варене. Въпросът как да не се пукат яйцата при варене е в челната класация по задаване в дамските форуми и готварските групи в онлайн пространството особено преди голямото Великденско варене и боядисване на яйца. Да се запазят яйцата цели обаче, е важно не само около празниците.

Пукнатото сварено яйце има по-кратък живот и трябва да се консумира бързо, а не да се съхранява дълго, за да не застраши здравето с болестотворни бактерии. Особено ако съхраняването е извън хладилника през лятото. Това прави въпроса как да не се пукат яйцата при варене ключов за добрата домакина.

В какъв вид са най-полезни яйцата?

Как да не се пукат яйцата при варене?

Изваждате яйцата от водата и виждате, че белтъкът е избягал през черупката? Неприятно, нали? Възможно е дори да са негодни за консумация, ако спукването е сериозно. С тези трикове и съвети ще забравите за проблема и въпросът как да не се пукат яйцата при варене вече няма да ви тревожи.

1.       Не варете студени яйца

Да, нормално е да съхранявате яйцата в хладилника. Това е правилното, за да не се наложи да ги изхвърлите развалени или да не ви разболеят. Преди обаче да ги сварите, извадете ги от хладилника и ги оставете на стайна температура, за да се стоплят. Варенето на студени яйца, директно извадени от хладилника, е сред основните причини черупките им да се напукат.

2.       Тайната на солта

Лъжичка сол е идеалното решение на проблема с напуканите при варене яйца. Поръсете я във водата, когато поставите съда на котлона, разбъркайте и когато водата заври, пуснете внимателно яйцата. Гарантирано спасява черупките.

3.       Тайната на оцета

Освен солта и друга подправка, която се среща във всяка кухня, е помощникът на домакините при варене на яйца, които е важно да не се напукат. Това е оцетът – един от най-лесните и ефикасни начини да предотвратите напукването на яйцата. Добавя се по една лъжичка от киселината за всяко яйце, което ще цопне във водата, след като тя заври. Експертите обясняват действието на киселината по следния начин – протеините в белтъка коагулират по-бързо, когато има оцет във водата, което допълнително запушва всички пукнатини в яйцето и помага да сведете до минимум рискът от спуканите черупки.

Яжте по 2 твърдо сварени яйца на ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

4.       Не препълвайте тенджерата

Искате да спестите време и средства за електрическа енергия и варите по 10 яйца или повече в съда? Рискът да се напукат се увеличава, ако препълните тенджерата. 2-3 до 4 яйца в съда са достатъчни, ако се чудите как да не се пукат яйцата при варене.

5.       Проверявайте яйцата

Понякога яйцето не се пука по време на варене, а си е пукнато преди това, но не сте забелязала. Огледайте всяко яйце внимателно, преди да го пуснете във врящата вода.

6.       Внимателно пускайте яйцата

Водата ври, горещата пара не ви е приятна, но не хвърляйте яйцата от разстояние. Пуснете ги внимателно, едно по едно, като използвате помощник. Като черпака например. В противен случай може просто да ги счупите при допира със стените на съда, а не да се пукнат при самото варене.

Ползи от консумацията на яйца

Ако въпреки следването на съветите, все пак имате спукано яйце, хапнете го веднага, нищо че формата му е съсипана, полезността му не намалява. А ползите от консумацията на яйца са:

-  Яйцата са ценен източник на незаменими омега-3 мастни киселини.

-  Яйцата са богати на минерали и витамини и са ценен антиоксидант.

-  Може да си набавите над 80% от дневните ви нужди от витамин Д и около половината от необходимите ви фолиева киселина и селен само с консумацията на 2 яйца на ден.

-  Яйцата помагат за повишаване на нивата на липопротеините с висока плътност  или т.нар. „добър“ холестерол. От тук идва и митът, че яйцата са пълни с холестерол. Да, вярно не, но не с лош. Може да ги хапвате спокойно в разумни количества, защото за разлика от лошия холестерол, добрият е от ключово значение за здравето и нормалното функциониране на тъканите и органите.

-  Колкото полезни, толкова и диетични са яйцата. Може бързо да влезнете във форма, ако замените вечерята си с две сварени яйца. Макар да са пълни с витамини и минерали, те са бедни на мазнини и въглехидрати, богати на белтъчини и се славят с малкото си калории. Идеално за тънката талия през лятото.

- Яйцата подобряват зрението и предпазват очите от дегенеративните проблеми, свързани с възрастта. Яйцата съдържат набор от витамини и минерали, включително витамин А, витамин Е и селен, които действат като важни антиоксиданти в поддържането на здравето на очите и нормалната функция на ретината.

- Яйцата помагат за поддържане на менталното здраве.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес