Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да четем повече, когато нямаме време?

16 януари 2022, 16:55 часа

Искаме да прочетем повече, да знаем повече и да прекратим порочния кръг на купуване на книги и оставянето им в ъгъла за „когато остане време“, но така и не намираме решението. Четенето изисква време и концентрация, за да се потопим в обстановката, която книгата създава, а често ежедневието не ни позволява.

Ето някои лесни трикове, с които да наваксвате по малко с книгите, които ви чакат на нощното шкафче.

Няколко причини защо трябва да четем всеки ден!

Заместете телефона

Това може би е най-ефективният начин да оползотворите времето си с четене – заместете телефона с книга. Сутрин докато пътувате за работа в метрото или автобуса вероятно играете игри, скролвате безцелно по екрана или четете новините. Вместо това спокойно можете да отметнете още една глава от вашето четиво.

Носете книга навсякъде

Вземете вашата книга в дамската си чанта или в колата. Често ни се налага да чакаме на непредвидени опашки, които ни изнервят и времето тече бавно. Вместо да се ядосваме на фактите, пред които сме поставени и не можем да променим – вземете книгата си и се насладете на „откраднатото“ време.

Защо е важно да четем добри новини?

Електронни книги

Електронните книги определено ще улеснят живота ви този аспект. Носенето на няколко дебели книги под ръка невинаги е удобно и практично, но електронният четец е лек, побира се в джоба и може да е пълен с поне двайсетина четива.

Аудио книги

Вероятно докато вървите по улицата си пускате музика, която често ви омръзва. Да, може да я разнообразите с подкасти, но невинаги любимците ви пускат нови епизоди. Тук идва момента да си свалите аудио книга и да се върнете във времената, когато родителите ви са чели. Може ефективно да използвате този тип книги за приспиване вечер, вместо да бъдете облъчени от бялата светлина на екраните в дома ви.

Бързо четене

В интернет пространството има множество хитрости и тактики как да четете по-бързо. Една от тях е четенето на цял ред, или по-точно сканирането на изречението. Спомнете си как в детските филмчета очите на героите се движат бързо хоризонтално по редовете – това представлява подобен метод. Мозъка ни обработва видените думи и съставя изречение, не му е нужно да чете всичко дума по дума, за да разбере значението му.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес