Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ястия от... насекоми. Даже били вкусни!

24 февруари 2022, 20:15 часа

Човек е по принцип всеяден - но малцина приемат такова твърдение буквално и са готови да ядат, например, дървеници или скакалци. Но насекоми служат за храна по цял свят: в тях има повече белтъчини от пилешкото месо, изобилстват от магнезий, желязо и още куп важни микроелементи. А според някои пък просто били... вкусни. В света се наброяват 1462 вида насекоми, пригодни за консумация - и е слабо вероятно човек да опита всички, колкото и да е гладен.

1. Пържени бамбукови червеи – Южна Америка, Китай, Тайланд. За тайландците една купа със запържени в масло бамбукови червеи е също такъв традиционен ордьовър, както супа или салата за европейците. По текстура и вкус приличат донякъде на пуканки. Всъщност, строго погледнато, те даже не са червеи - а ларви на молец, живеещи в бамбукови стъбла.

2. Бръмбари на шиш - Източна Индонезия. Едри лъскави бръмбари с дълги мустаци-антени щъкат по целия свят. Ларвите им в корените на палми са извънредно популярна храна в Източна Индонезия. Заради сочните и тлъсти ларви индонезийците дори изсичат цели палмови горички, а след това ги нанизват на пръчки и ги изпичат на огън. Ларвите на бръмбарите имат вкус на тлъст бекон.

4. Сушени гъсеници с лук - Южна Африка. Гъсениците на нощните пеперуди Gonimbrasia belina - южноафриканска разновидност на „пауново око“, които обитават дървото „мопане“, са важен източник на белтъчини за южноафриканците. Дори само събирането им е доста сериозен бизнес: на пазарите и в супермаркетите се предлагат сушени, пушени, както и мариновани гъсеници в консервни кутии. Обикновено се пържат с лук, като се добавят към яхнии, задушават се във всевъзможни сосове или с тях се гарнира царевичната каша „садза“.

5. Пържени копринени буби с джинджифил – Източна Азия. Китайският град Сучжоу е известен не само с висококачествената си коприна, но и с екзотични ястия от копринени буби. Те се сваряват, пашкулът се отстранява, и после гъсениците бързо се запържват в известния китайски дълбок тиган „уок“ - най-често с чесън, лук и джинджифил. Ларвите са нежни, отвън хрупкави, а отвътре меки. Те се съчетават удачно с най-различни подправки и зеленчуци. Сготвени правилно, вкусът им напомня този на раци или скариди. Много са популярни ларвите на копринените буби и в Корея. В магазините те се продават консервирани и се сваряват преди употреба. А японският астрофизик Масамичи Ямашита предлага копринени буби в менюто на бъдещите заселници на Марс.

6. Пържени мравки – Централна Америка, Южна Африка, Австралия. Мравките са най-популярния „насекомов“ продукт на Земята след скакалците. В Колумбия дори пържени мравки се продават в кината, като заместват пуканките. Там предпочитат женските мравки с яйца. Ловят се в дъждовни дни - тогава женските излизат от залетите с вода мравуняци. Те се увиват в листа, като се държат за кратко над огън. Това е хрупкава, сладникава храна с вкус на ядки. Но най-вкусните мравки, така наречените „медени", се намират определено в Австралия. Те се хранят със сладък нектар и го носят в издутите си коремчета. Прозрачните мехурчета са любим деликатес на австралийските аборигени.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес