Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които могат да променят сърдечния ви ритъм и такива, които го регулират

27 август 2024, 19:41 часа

Сърдечният ритъм се счита за стабилен, когато е между 60 и 100 удара в минута. Той обаче се влияе от много фактори, включително: емоционално състояние, хранене, психично здраве, лекарства и ниво на физическа активност.

Още: Как ви алармира тялото при проблем с холестерола: 5 признака

Консумацията на определени храни или напитки може да повиши сърдечната честота до нездравословни нива.

В тази статия ще научите за храните и напитките, които трябва да избягвате или ограничавате, за да поддържате сърдечния си ритъм в здравословни нива.

Храни и напитки, съдържащи кофеин

Храните и напитките, които съдържат кофеин, са склонни да увеличават сърдечната честота. Кофеинът стимулира централната нервна система и възбужда мозъка, което води до внезапно увеличаване на сърдечната честота. Хората, които страдат от високо кръвно налягане или нередовен сърдечен ритъм, трябва да избягват кофеина.

Шоколад

Шоколадът е богат на естествен стимулант, наречен теобромин. Това вещество се съдържа не само в шоколада, но и в неговите странични продукти, като шоколадов сладолед, бонбони, шоколадово мляко или топъл шоколад.

Ефектът на това вещество върху сърдечната честота е изцяло зависим от дозата. Това означава, че колкото повече шоколад ядете, толкова по-висок ще бъде сърдечният ви ритъм.

Захар

Храните, наситени със захар, бързо повишават сърдечната ви честота. Захарите в кръвта потискат функцията на кръвоносните съдове и повишават кръвното налягане, а с него и сърдечната честота. Сред храните, които предизвикват внезапно повишаване на кръвната захар, са: газирани напитки, сладкиши, хляб, макаронени изделия и бял ориз.

Люти чушки за нормализиране на сърдечния ритъм

Лютите чушки са склонни да предотвратяват нарушенията на сърдечния ритъм. Ако аритмията е упорита, тя може да намали притока на кръв към мозъка и други органи.

Още: Мускулни болки: Естествен лек, който действа

Капсаицинът в лютите чушки подобрява кръвообращението и понижава необичайно високото кръвно налягане. Консумирайте храни, като ги комбинирате с малко лют червен пипер, без да прекалявате с него.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес