Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Хормонална“ диета – нов начин за отслабване

19 август 2024, 17:40 часа

Повечето диети са предназначени за общо отслабване, при което проблемните зони се елиминират последни. И първо - лицето и тези места, където е кожа и кости. В края на краищата малко хора имат мастен слой като този на морски тюлен, който е равномерно разпределен по цялото тяло.

Мазнината бикновено се концентрира върху корема. Или по бедрата. Или в ръцете си. Случва се на кръста - това се нарича „спасителен пояс“. Първият, който обърна внимание на това, беше бившият културист и треньор Чарлз Поликуин. Наблюдавайки учениците си, той стигна до извода, че основната причина за локалните мастни натрупвания е хормоналният дисбаланс: „Съмнявате ли се в способностите на хормоните?Вижте колко спортисти стероидите са превърнали в супермени."

Въз основа на това къде точно тялото натрупва мазнини, можете да разберете кои хормони са проблемът и да го разрешите, като коригирате диетата си. Разбира се, това е много опростен подход. Програмата за сертифициране на Charles, Poliquin BioSignature Modulation, включва тестване на хормони и силови тренировки. 

Диета с 6 венчелистчета - с нейна помощ можете да свалите 5 кг за една седмица

Проблемна зона: гърди и рамене

ПРИЧИНА: липса на тестостерон

КАК ДА ОТСЛАБНЕТЕ : включете в диетата си храни, богати на протеини, магнезий, цинк, както и флавоноиди, които стимулират синтеза на тестостерон в организма, активирайки прохормоните. Потърсете флавоноиди в ябълки, портокали, горски плодове, зелен чай, лук, ленени семена и други растителни храни.

Проблемна зона: лопатки и страни

ПРИЧИНА: нарушен глюкозен толеранс, излишък на инсулин

КАК ДА ОТСЛАБНЕТЕ:  започнете да ядете мазна риба и храни, богати на протеини и фибри, отделно приемайте добавки с канела и хром. Намалете значително приема на въглехидрати, особено прости.

Проблемна зона: талия

ПРИЧИНА: проблеми с щитовидната жлеза

КАК ДА ОТСЛАБНЕТЕ : с помощта на морски риби и водорасли (първо попитайте вашия ендокринолог дали имате нужда от допълнителен йод), птиче месо, бадеми, тиквени и сусамови семки, лук, аспержи и други продукти, съдържащи селен, цинк, витамини A, D , E , B6.

Диета на американски диетолог с пъпеш ударно сваля излишните килограми

Проблемна зона: стомах

ПРИЧИНА: Излишък на кортизол (хормон на стреса)

КАК ДА ОТСЛАБНЕТЕ: купете си хранителни добавки с магнезий, витамини С и В5. Също така, за да намалите стреса, балансирайте съотношението на мазнини, протеини и въглехидрати в диетата си (може да ядете твърде много лесно смилаеми протеини). Направете си тест за непоносимост към лактоза, глутен, ядки, яйца и царевица.

Проблемна зона: дупе и бедра

ПРИЧИНА: излишък на естроген

КАК ДА ОТСЛАБНЕТЕ:  преминете към броколи, зеле и други зеленчуци, богати на фибри – те регулират чернодробните ензими, които метаболизират естрогена. Внимавайте със соевите продукти и ленените семена и обичайте витамините B12, B6 и фолиевата киселина.

Проблемна зона: коленете и пищялите

ПРИЧИНА: Ниски нива на растежен хормон

КАК ДА ОТСЛАБНЕТЕ: включете в диетата си нискомаслени протеинови продукти - натурални кисели млека, мляко, извара - и добавки, съдържащи глутамин и аргинин.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес