Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Колкото по-сезонен, толкова по-естествен е зеленчукът на трапезата ни

08 май 2024, 05:15 часа

На всички ни се е случвало, когато ядем зеленчуци, които не са в сезон, да ни се струват без особен вкус и без онзи типичен аромат на свежест.

Още: Как да различим ГМО домат: Всеки трябва да знае това

Доматите, патладжаните, краставиците или зимните чушки по нищо не приличат на тези от сезона, когато са произведени. Но поради голямото търсене на пазара извън сезона, ние ги намираме изложени навсякъде. Струва ли си да ги консумираме, вредят ли на здравето ни?

Ние, потребителите, имаме много въпроси, въпроси, които специалистите коментират по различен начин. Една от основните стратегии за развитие на селското стопанство е разширяването на оранжериите.

Сезонът има ли нещо общо с качеството?

Като експерт в областта на биотехнологиите, Кристак Сини, преподавател във Факултета по биотехнологии, излага своите аргументи.

На въпрос дали през зимата трябва да консумираме летни продукти или не, той казва: „Зависи къде и как са отгледани. Култивирани при климатични и почвени условия, позволяващи узряването им на полето, те могат и трябва да се консумират дори и вносни. Такива страни например са тези от Северна Африка.

Не трябва да се консумират полски домати и чушки, както и банани, внесени от страните производителки, където няма условия за отглеждането им до естественото им узряване.“ казва проф. Сини.

Извънсезонните продукти естествени ли са?

Той заявява, че според него продукти, произведени изцяло извън сезона, може да са неестествени:

„По мои познания и преценка, продукти като домати, чушки, патладжани или краставици от оранжерии, продавани през зимата, често се влияят от неестествени фактори. Моята преценка се основава на тяхната биологична оценка. Някои зеленчуци са пролетни култури и могат да се отглеждат в оранжерии само за получаване на по-ранна продукция, отколкото на полето.

Но, доматите трудно могат да дадат плод през зимата, тъй като те се нуждаят освен от температура, която може да бъде осигурена по изкуствен начин, и от слънчева светлина и нейната продължителност. Но за да имат зимните домати размера и зрелия вид на летните домати, често се използват изкуствени препарати за зреене и индуктори. Зимните домати изсъхват, но не се унищожават от микроби или червеи и насекоми. Микробите и червеите, разбира се, не могат да ядат неузрял плод. Причината е, че природата е създала защитни механизми за растенията, за да осигури съществуването и приемствеността на вида.“

Още: Пълни с пестициди: 12 плодове и зеленчуци, с които трябва да внимавате

Професор Кристак Сини смята, че неузрелите плодове представляват неподходяща храна за хранителните нужди на биологичната пирамида, микробите, насекомите, червеите и накрая на човека.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес