Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дъхът на чесън не е най-приятният, но има средства, с които го отстраняваме за минути

25 декември 2021, 10:30 часа

За да разберете как да премахнете лошия дъх, първо трябва да разберете химичните процеси в тялото ни, които се случват при консумация на чесън. Този продукт дължи миризмата си на алицин (етер). Освобождава се по време на механичното разрушаване на клетките на чесъна от съдържащия се в него ензим алиназа. По време на смилането на продукта се отделят летливи серни съединения, които навлизат в кръвния поток. Чрез него тези вещества проникват в белите дробове, а от тях в ларинкса и устата.

Колко дълго издържа миризмата на чесън? Най-устойчивият аромат идва от суровия продукт. Ако не вземете никакви мерки, летливите вещества се елиминират напълно от тялото в рамките на 72 часа.

Как бързо да се отървете от лошия дъх след ядене на чесън?

Ако дъхът ви е застоял и скоро трябва например да излезете от дома си и да пътувате с обществен транспорт, важно е бързо да неутрализирате миризмата. Как да го прекъснем, за да се почувствате комфортно? Специалистите препоръчват следните продукти за това:

·         Магданоз или копър. Пресните билки трябва да се дъвчат бавно и старателно, без да се пие никаква течност. Ароматите могат да помогнат за премахване на лошия дъх.

·         Орехи или бадеми. Една шепа е достатъчна, за да неутрализира алил метилсулфида, който се издишва след консумацията на чесън.

·         Индийско орехче. Тази подправка е доста ефективна в борбата с лошия дъх.

·         Прясна ябълка или мента. Те съдържат много фенолни съединения, които си взаимодействат със сярата и неутрализират миризмите.

·         Пресни цитрусови плодове. Те помагат за отстраняване на проблема за кратко време.

Как можете да убиете миризмата на чесън, ако нямате нищо под ръка? Изяжте филийка хляб. Хлебните продукти почти веднага започват процеса на окисляване на естери, съдържащи сяра, следователно намаляват интензивността на лошия дъх.

Различни напитки също ще помогнат за решаването на проблема как да премахнете чесновата миризма. Това може да бъде мляко, зелен или ментов чай, кафе, запарка от сминдух и др.

Какво друго можете да направите, за да премахнете миризмата на чесън от устата си?

Част от чесъна и храната, към която е добавено чесън, може да влязе между зъбите, което засилва неприятната миризма. Ето защо трябва да си миете зъбите и ако това не е възможно, тогава поне изплакнете устата си. Но трябва да се знаете, че този метод ще помогне само частично, тъй като основният източник на проблема идва отвътре.

Зеленчуците (картофи, целина, патладжан, маруля) и плодовете (грозде, лимон, кайсии, сливи и др.) се справят добре с проблема. Можете да хапнете и една чаена лъжичка горчица.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес