Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джапанките могат да са опасни – ЕТО как

24 февруари 2022, 09:40 часа

Лошо ли е да носиш джапанки?

Няма такова чувство на лекота като да обуете чифт джапанки, за да позволите на краката си да дишат след дълъг ден на носене на маратонки или обувки. И ако прекарвате повече време у дома в хоум офиса си, може да ги носите точно сега. Ето ситуациите обаче, в които джапанките ви може да се окажат вредни за вас!

Джапанките може да са предпочитаните обувки за лятото, но те носят потенциални опасности от развиването на мехури до плантарен фасциит и др.

Джапанките може да са опасни

Може да си изкълчите глезена

Тези гумени джапанки, които сте взели евтино, са подходящи за плажа, но няма да искате да ги носите цял ден. Те практически нямат опора за свода, което означава, че краката ви ще започнат да клонят към средата на тялото ви, вместо да останат прави. Когато това се случи, е по-вероятно да изкълчите глезена си.

Кракът ви може да се възпали

Дори ако сте много внимателни и не усуквате крака си, липсата на опора на свода може да нарани краката ви. Без правилната опора вашият плантар, лентата тъкан в свода на стъпалото ви, ще започне да се дърпа. Това издърпване възпалява тъканта, което прави арката ви червена и болезнена от състояние, наречено плантарен фасциит. Когато се опитате да стъпите на крака си, имате мъчителна болка в свода. За да намалите възпалението, може да се наложи да използвате противовъзпалителни лекарства като, физическа терапия, упражнения или инжекции с кортизон.

Предмети могат да пробият крака ви през джапанката

Не отнема много време чифт евтини джапанки да се износят на практика до нищо. След като петата и пръста започнат да износват обувката на определените места, е лесно подметката да се пробие от стъкла и други опасни предмети на земята. Джапанките могат да създадат още по-голям проблем, от който ваксината срещу тетанус няма да предпази, ако през нея пробият пирони, габърчета и други ръждясали метални обекти.

Петата може да ви боли

С нормална затворена обувка с опора за свод, кракът ви естествено стъпва от петата до пръстите, балансирайки по стъпалото на крака ви. Но тъй като джапанките нямат тази опора за свода, вие просто стъпвате, като удряте силно петата на крака си. Когато удряте нещо достатъчно дълго ходейки, то става раздразнено. Ще почувствате болка и може би ще изпитате малко подуване от нараняване, но то ще намалее, ако преминете към по-поддържащи обувки.

Ще промените крачката си

Вашето тяло е обучено да използва крачката пета-палец на нормалните обувки. Когато промените това, тялото ви естествено ще започне да прави по-малки крачки, за да ви поддържа стабилни. Ще бъде много ограничено, с много по-напрегнати стъпки.

В Гърция забраняват шофирането с джапанки

Можеш да причините автомобилна катастрофа

Шофирането с джапанки може да ви изложи на по-висок риск от инцидент. Джапанките могат да се скъсат или да се изплъзнат от крака ви, да заседнат под педала на газта и да направят невъзможно спирането.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес