Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на Nestle призова човечеството да промени хранителните си навици

24 октомври 2019, 08:22 часа

Бързият ръст на населението на Земята налага диетата на хората да се промени, смята директорът на една от най-големите компании за храни в света - Nestle.

"Хората трябва да се научат да ядат по-малко месо, сол и захари", казва Лоран Фрекс, цитиран от Euronews, предаде БГНЕС.

"Повече зеленчуци и по-малко месо. Повече зърнени храни и по-малко захари. Населението вече е над 7,5 милиарда души и продължава бързо да се увеличава", казва изпълнителния директор и вицепрезидент на Nestle.

Според Лоран Фрекс, намаляващите ресурси на Земята, както и хроничните проблеми на хората в развитите страни със затлъстяване, са само част от проблемите. "Все повече хора осъзнават при какви условия се произвеждат храните, които консумират. Разбират за произвеждания от кравите метан или за използването на детски труд за производството на някои храни", смята Фрекс.

Директорът на Nestle беше на посещение в университет в Сао Пауло и отговаряше на студенти от Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай, които формират търговския блок МЕРКОСУР.

"Хората станаха много по-чувствителни към това, какво компании като нашата слагат в хранителните продукти и как се добиват съставките за тях. Тенденцията се засилва не само в Европа, но и в САЩ. Клиентите искат да знаят откъде идва суровината. Искат да са сигурни, че тя е произведена по етичен и законен начин", твърди Фрекс.

Nestle е крупен играч на пазарите на кафе, захар, какао и мляко. Специално в Бразилия, компанията купува значителна част от произведените в страната кафе и захар.

Към компанията бяха поставени въпроси дали купува продукция от наскоро обезлесените райони в Амазонската джунгла, където естествените гори се заменят със земеделски площи. Nestle твърди, че не купува продукция от тези нови ферми, които, наред с правителството на Бразилия, са обект на много критики от екоактивисти и природозащитници.

"Когато имаме сигнал за такова нещо, разследваме. Ако има нередности около продукцията, спираме да работим с този доставчик", твърди Фекс, който признава, че големите компании имат хиляди доставчици и не е лесно да се следи всеки един от тях.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес