Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасна ли е ежедневната консумацията на ягоди

20 май 2024, 17:11 часа

Ягодите могат да бъдат чудесен десерт, но те са нещо повече от сладък плод. Този вкусен плод има многобройни ползи за здравето. Но какво се случва с тялото ви, когато ядете ягоди всеки ден?

Вижте още: Хормонът на щастието - как да го увеличим по естествен път

Факти за хранителната стойност на ягодите, техните ползи за здравето и потенциалните рискове, които трябва да знаете.

Хранителната стойност на ягодите

Една чаша цели ягоди (около 144 грама) съдържа следното, според USDA:

Калории: 196

Общо въглехидрати: 11 грама

Диетични фибри: 3 грама

Общо захари: 7 грама

Протеини: 1 грам

Общо съдържание на мазнини: нула грама

Наситени мазнини: нула грама

Натрий: 1 µg

Калий: 220 mg

Витамин А

Магнезий: 19 mg

Фолиева киселина: 35 мл

Витамин C: 85 mg

Вижте още: Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Ползи за здравето от консумацията на ягоди:

Те могат да намалят възпалението

Ягодите са богати на антиоксиданти и витамин С, естествени противовъзпалителни агенти, които помагат за намаляване на хроничните възпаления и свързаните с тях здравословни проблеми. Според проучване от 2021 г., публикувано в списание Antioxidants, антиоксидантите, открити в ягодите, могат да помогнат за предотвратяване и управление на възпалителни състояния, като сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Ягодите са особено богати на антиоксиданти, като витамин С, флавоноиди и фенолни киселини. Антиоксидантите, открити в ягодите, са свързани с намаляване на възпалението. „Изследванията показват, че яденето на ягоди може също да повиши цялостния ви антиоксидантен статус“, казва диетологът Британи Лабек.

Ягодите могат да намалят риска от сърдечни заболявания

Благодарение на високите нива на полезни за сърцето съединения като антоцианин, изследванията показват, че ягодите могат да помогнат за защита на сърдечно-съдовата ви система, като поддържат здравословно кръвно налягане и нива на холестерол. Тези ползи за здравето на сърцето намаляват рисковите фактори за хронични заболявания като сърдечни заболявания.

„Консумирането на ягоди може да намали риска от сърдечни заболявания“, казва Лабек, добавяйки, че различни проучвания са открили ползи за сърцето от яденето на ягоди.

Лебек също казва, че "въпреки че резултатите са противоречиви, някои проучвания показват, че яденето на ягоди понижава кръвните липиди и систолното кръвно налягане."

Ягодите могат да подобрят здравето на мозъка

Полифенолите в ягодите, които действат като антиоксиданти, могат да помогнат за поддържане на когнитивната функция с напредването на възрастта, да подобрят здравето на мозъка и да поддържат умствената острота, според систематичен преглед от 2022 г. в списание Scientific Reports.

Смята се, че ягодите имат невропротективен ефект. Дългосрочната консумация на ягоди е свързана с по-бавни темпове на когнитивен спад през годините“, казва Лабек, цитирайки проучване от 2021 г. в списание Molecules.

Ягодите могат да подобрят храносмилането

С високото си съдържание на фибри, ягодите могат да помогнат за здравословното храносмилане, да предотвратят запек и да подхранват полезните бактерии в червата, заключава проучване от 2020 г., публикувано в списание Nutrients.

Фибрите са съществена част от здравето на храносмилането, общото метаболитно здраве, здравето на сърцето и други“, обяснява Лабек.

Ягодите могат да подобрят контрола на кръвната захар

Изследванията показват, че ягодите могат да помогнат за намаляване на инсулиновата реакция и подобряване на инсулиновата резистентност. Високото им съдържание на фибри също помага за забавяне на усвояването на захарта, което ги прави фантастичен избор за регулиране на нивата на кръвната захар.

Ягодите имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват бързи скокове в нивата на кръвната захар“, казва Лабек.

Вижте още: Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

Безопасни ли са ягодите за всички?

Ягодите обикновено са безопасни за повечето хора. Но за тези, които са алергични към подобни плодове, яденето на ягоди понякога може да доведе до алергични реакции. Изследванията обаче показват, че алергичните реакции към ягоди са по-скоро като хранителна реакция, отколкото като типична алергична реакция.

Освен това, тези, които са чувствителни към салицилати, могат да изпитат симптоми като главоболие или храносмилателни проблеми поради естественото съдържание на салицилат в ягодите. Но за повечето хора ягодите са прекрасно и безопасно допълнение към здравословната диета.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес