Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акнето по тялото – как да се справим

20 януари 2022, 16:45 часа

Малките пъпчици, които излизат по лицето и наричаме акне, могат да се появят по цялото ни тяло като ръце, седалище, гръб и деколте. Това най-често се случва поради натрупването на излишен себум и замърсяването на порите. Ето някои съвети как ефективно да се справим с проблема и да имаме по-гладка и свежа на вид кожа.

6 хитри съвета, с които може да избегнете акнето

Мръсни ръце и дрехи

Избягвайте да докосвате проблемните зони с мръсни ръце, за да избегнете допълнително замърсяване на зоните. Сменяйте дрехите и бельото си по-често и перете често спалното си бельо.

Прането

Обърнете внимание дали след пране ви сърби кожата. Ако е така, е много вероятно прахът, който използвате да ви дразни и да предизвиква обриви. Използвайте такъв без аромат, като може да опитате и с бебешки.

Пребори акнето с натурални средства!

Храненето

Приемайте храна богата на полезни мазнини като риба, Омега 3, зехтин, орехи, кокосово масло и др. Мазнините контролират хормоните и ако при вас пъпчиците се проявяват на хормонална основа, то това е начин да ги намалите.

Посъветвайте се с дерматолог

Състоянията на кожата могат да издават нетолерантност към различни храни, замърсявания или хормонални дисбаланси. За да сте сигурни за причината и да лекувате нея, а не симптомите й, се съветвайте със специалист, който най-точно може да ви посъветва за диета, хигиена и козметика, които ефективно да ви помогнат да се справите с проблема.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес