Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 храни за добра памет

02 септември 2024, 12:44 часа

„Мисля, следователно съществувам“, е казал френският учен, математик и философ Рене Декарт. Ние също искаме това – да съществуваме и да можем да мислим. Не е тайна, че за да поддържате мозъка си активен, трябва да дишате чист въздух, да правите редовни упражнения и да се храните правилно. Ако действията по първите две точки като цяло са ясни (търсенето на ресурси за тях е отделна тема), то последната изисква уточнение. Изброяваме какво трябва да ядете, за да поддържате паметта си във форма. 

Семена/ядки

Редовният прием на семена се оказва много полезен. Те съдържат много витамин Е, който предпазва мозъчните клетки от увреждане, причинено от свободните радикали, което забавя процесите им на потискане и стареене. Семената също съдържат фосфолипиди и стероли - вещества, които могат буквално да удължат живота, да поддържат младостта и значително да подобрят човешкото здраве. Между другото, ядките също имат същите свойства. Е, ленените семена ще ви помогнат да консолидирате всичките си усилия: те са богати на алфа-линолова киселина (една от Омега-3 мастните киселини). Тази киселина от своя страна се използва за производството на DHA (докозахексаенова киселина), един от най-важните строителни материали за мозъка, и е отговорна за функционирането на зоната на мозъчната кора, отговорна за обработката на сензорна информация. 

Още: Мозъкът и старостта - факти и съвети

Какао

Какаовите зърна съдържат флавоноиди - специални антиоксиданти, които имат добър ефект върху областите на мозъка, отговорни за паметта и способността за учене. Известно е също, че забавят промените в мозъка, свързани с възрастта, така че парче шоколад с традиционната ви следобедна чаша кафе е точно това, което лекарят е предписал. Естествено, шоколадът трябва да има високо съдържание на какаови зърна (поне 75%). По-добре е да пиете какао, направено от натурален суров прах, а не подсладен полуфабрикат. 

Зелен чай

Зеленият чай е уникална напитка, която подпомага здравето на тялото и мозъка. Зеленият чай съдържа катехини, естествени антиоксиданти с антибактериални свойства. Те отблъскват атаките на свободните радикали, което означава, че забавят стареенето на тялото и помагат за предотвратяване на рак и „психични“ заболявания. Да не забравяме и съдържащия се в зеления чай кофеин, който активира мозъчната дейност и подобрява паметта. 

Още: Учени: Това е най-добрата подправка за мозъка

Спанак

Спанакът, както всяка зеленина, е много полезен за тялото, но най-вече за мозъка. Съдържа лутеин, бета-каротин, фолиева киселина и витамини (по-специално витамин К) - като цяло всичко, което работи за активна работа и защита на когнитивните функции, които включват памет и внимание. Ако яденето на спанак в чиста форма е проблематично, добавете го към други, по-сложни ястия: той ще се превърне в естествена съставка за омлет, паста или дип. 

Яйца

Те са чудесен източник на холин, един от ключовите компоненти на клетъчните мембрани и важен участник в тяхната работа. Холинът е в основата на производството на невротрансмитера ацетилхолин, който позволява на нервните клетки стабилно да изпращат и получават нервни импулси. Достатъчното дневно количество холин е ключът към добрата памет. Витамините от група В, които също се намират в яйцата, помагат за забавяне на свързаните с възрастта промени в мозъчните клетки. 

Още: Знаете ли колко процента от мозъка си използват повечето хора?

Кокос

На почивка на екзотични острови непременно яжте мнгоо кокосови орехи – не само вкусен, но и здравословен деликатес. Кокосовият пулп и кокосовото мляко са наситени с мастни киселини ─ каприлова и лауринова, които спомагат за поддържането на мозъчните функции активни и предпазват мозъчните клетки от потискане. Между другото, диета, базирана на зеленчуци, готвени с  кокосово масло, ще ви помогне бързо да отслабнете.

Авокадо

Този склад, пълен с енергия и хранителни вещества трябва да присъства на масата на всеки човек, който води здравословен живот. Авокадото съдържа витамин Е, който помага за укрепване на паметта и намалява риска от болестта на Алцхаймер. Друга двойка важни компоненти са витамин К и фталатите, които заедно работят за защита на мозъчните съдове от кръвни съсиреци (предотвратяване на инсулт) и подобряват когнитивната функция.  

Боровинка

Боровинките са невероятно зрънце. Съдържат манган, който преди всичко насърчава зрението, поддържайки го на правилното ниво. Но втората важна работа на боровинките е стимулиране на мозъчната функция и подобряване на паметта. Това се улеснява от полифенолите, съдържащи се в зрънцето, витамините С и К и галовата киселина, която предпазва мозъчните клетки от стрес и дегенерация. Между другото, по отношение на защитата на умствените способности, боровинките лесно могат да бъдат допълнени с други „тъмни“ плодове - къпини, череши и череши. 

Ябълки

Съдържат много полезни витамини. Не напразно британците имат поговорка, която гласи, че ако ядете по една ябълка на ден, няма да имате нужда от лекар. Е, по-конкретно, ябълките съдържат антиоксиданта флавоноид кверцетин – той ни предпазва от загуба на памет и намалена мозъчна активност.

източник: https://www.marieclaire.ru/food/9-produktov-dlya-horoshey-pamyati/

 

 

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес