Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 стъпки, които трябва да предприемете тази вечер, за да отслабнете утре

08 октомври 2024, 20:30 часа

Следвайте тези прости съвети, за да се доближите до заветната цел „минус N килограма“.

Упражнения през нощта

Знаете, че физическата активност и потенето помагат за извеждането на излишните течности от организма и поне малко, но да отслабнете. И така, кога да го правите, ако денят ви е отмерван с часове и минути? Дълго време ни учеха да мислим, че тренировките късно вечер и през нощта са вредни, най-малкото защото възбудената нервна система ще ви държи дълго време будни. За щастие това не е така - възможно е да се упражнявате късно вечер. Националната фондация за съня (организация, действаща в САЩ) е провела мащабно проучване, при което 60% от хората са установили, че нямат проблеми със съня, когато се упражняват по всяко време, дори малко преди лягане. Чудесна новина, за да включите поне един урок по степер или разтягане във вечерния си „списък за вършене“.

Още: Лекар: Яжте всеки ден тази ядка за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 7 октомври

По-малко сол за вечеря

Пикантната азиатска кухня и пикантната кавказка кухня определено не са вашият избор, ако не искате да се събудите подути на сутринта. Всичко е свързано със солта: солената храна ви кара да пиете повече от обикновено, а излишъкът ѝ остава в организма през цялата нощ, като потиска микроциркулацията на течностите и задържа излишъка им. Солта като цяло - не е „мастодонт“, когато става въпрос за здравословен начин на живот. Ето защо, когато вечерта изядете една порция рулца, обилно подправени със соев сос, на сутринта ще изглеждате „по-пухкави“ от обикновено. Колко пъти сте казвали на света, че идеалната вечеря е със зеленчуци на пара и постни протеини (риба, пилешки гърди)? Да, така е. И без сол.

Опаковайте кутия за обяд

Ресторантските и предварително опакованите „бързи“ ястия съдържат средно два пъти повече калории, отколкото трябва да консумирате в едно хранене. И тук дори не говорим за това, че диетата ви при активно отслабване трябва да е с калориен дефицит, т.е. разходът на енергия да е по-голям от калорийното съдържание на обяда ви. Домашно приготвените ястия определено са приоритет, защото знаете какво точно сте сготвили, по какъв начин и на какво олио. Но кой в сутрешното бързане има време да опакова храна за из път? Спасете се от супер калоричен (и разточителен) служебен обяд, като приготвите здравословна кутия за обяд предната вечер.

Още: Тази напитка помага за отслабване, сваля захарта и забавя стареенето

Сменете завесите си с по-тъмни цветове

Хормонът мелатонин помага на организма да произвежда повече калории за изгаряне на мазнини. Мелатонинът е регулатор на циркадните ритми, благодарение на който, наред с други неща, заспиваме добре и се събуждаме отпочинали и пълни с енергия, ако сънят ни е бил здрав и пълноценен. А правилната почивка е това, което ни помага да удържим позициите си за добро здраве и красива фигура. От физиологична гледна точка мелатонинът започва да се произвежда, когато сте на тъмно. Уверете се, че завесите ви са светлонепроницаеми и ги отваряйте само когато е време да ставате. По същата причина е по-добре да изключите предварително всички джаджи или да ги настроите на режим „само аларма“. Това е непряко действие за доброто състояние на тялото, но въпреки това може да ви послужи добре в борбата с излишните килограми.

Отворете прозореца

Идеята за изгаряне на мазнини, докато спите, може да изглежда невероятно привлекателна - спите и отслабвате - но нереалистична. Но едно изследване на Националния институт по здравеопазване (който съществува и функционира в американския град Бетезда, Мериленд) все пак показва, че тези, които спят при 19°C, изгарят 7 % повече калории по време на сън (не е толкова малко, когато не правите нищо!), отколкото тези, които почиват при 24°C.

Още: Възможно ли е да отслабнете, като ядете сладкиши преди, а не след хранене?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес