Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 знака, че връзката ви няма бъдеще

08 октомври 2024, 17:00 часа

Случва се някой от двойката да цени връзката много повече: той по-често прави компромиси, опитва се в името на комфорта на партньора си, но не получава същото отношение в замяна. Рано или късно този съюз ще се разпадне, казват психолозите. Защото всеки заслужава да бъде обичан.

В психологията има такъв термин като „стандарт на връзката“  - това са вашите очаквания, искания, ценности, както и критериите, по които избирате партньора си. Всеки човек има идеален образ, както и неща, с които е готов или не е готов да се примири.

Ако мъж или жена не се отклоняват от своя „стандарт“, тогава връзката се развива добре: всеки партньор се грижи за личните си граници, уважава мнението на другия и инвестира в съюза.

Още: ТОП 5 нелепи грешки, които съсипват новите връзки

Ако поставите на първо място само партньора си, това ще доведе до нарушаване на личните ви граници и обезценяване. В такива отношения няма хармония и взаимно разбирателство. Ето три основни признака, че цените вашия съюз многократно повече от партньора си.

 

1.       Постоянно оправдавате поведението на партньора си. Напълно типична ситуация: исках едно, а се оказа съвсем различно. Той се държи по различен начин от очакваното, като същевременно осъзнава, че поведението му не ви харесва. Вие от своя страна постоянно правите компромиси, оправдавайки поредната шега на партньора си. Способността за преговори със сигурност е необходима. Но постоянното прощаване и адаптиране към другия определено не е добър ход.

 

Още: 12 начина да запалите интереса на партньора си в текстови съобщения

2.       Надявате се партньорът ви да се промени. Едно често срещано погрешно схващане, което кара хората да понижават стандартите си в отношенията си, е вярата, че могат да променят партньора си. Това ви кара да понасяте неуважение, емоционална недостъпност и нечестност. Помнете, че никой не може да промени никого, самият човек трябва да желае лична промяна. Или го приемате такъв, какъвто е, или прекъсвате връзката, няма трети вариант.

 

3.       Полагате твърде много усилия, за да подобрите връзката си. В една двойка и двамата трябва да искат положителни промени. Ако само един човек направи крачка към вас, това вече е тревожен звънец.

Вместо да се вкопчвате във връзката с всички сили, насочете цялото си внимание към себе си. Необходимо е да осъзнаете собствената си стойност, да се грижите за вашето благополучие, а след това и за желанията на вашия партньор. Това е единственият начин да постигнете уважение и да изградите дълги и щастливи връзки, заключи експертът.

Още: Oсновните критерии, по които мъжът избира своята жена

 

Защо оставаме във връзки, в които сме нещастни?

Една от основните причини е емоционалната зависимост. Развива се почти по същия начин като пристрастяването, например към алкохол или захар. Често любовта не може да бъде разграничена от емоционалната зависимост, която крие химическа зависимост, която възниква като отговор на присъствието на партньор. Човек не може да живее без компанията на някой, който го наранява, емоционално се е привързал към агресора и не може да си представи живота без него.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес