Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези скрити ползи от фурмите знаят много малко хора

08 октомври 2024, 17:06 часа

Фурмите са сладки и апетитни плодове, които можем да си позволим целогодишно. Тези малки, сладки „бомби“ са не само вкусни, но и изключително полезни за здравето. Могат да се консумират в различни форми – пресни, сушени, като паста или добавка към различни рецепти. Когато ги купуваме, обаче, е важно да избираме натурални фурми, които не съдържат добавени захари. Нека разгледаме 11 малко познати ползи от консумацията на фурми и защо трябва да ги включим по-често в нашето меню.

1. Регулират нивата на холестерола

Фурмите са източник на фибри и желязо, които допринасят за поддържането на нормални нива на холестерола в организма. Според изследвания, тези плодове могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес, което се свързва с по-добро сърдечно-съдово здраве.

Фурми - наистина ли са толкова полезни и кой ТРЯБВА да ги яде

2. Полезни за костите

Тези плодове съдържат важни минерали като мед, магнезий, селен и манган, които са ключови за здравината на костите. Богати са също така на витамин К и бор – хранителни вещества, които подкрепят костната структура и намаляват риска от остеопороза.

3. Подпомагат мозъчната функция

Фурмите са известни със своите противовъзпалителни свойства, които могат да се окажат полезни за мозъка. Редовната им консумация може да намали риска от невродегенеративни заболявания и да подобри когнитивните функции, особено при възрастни хора.

4. Предпазват от възпаления

Фурмите са богат източник на магнезий, който играе важна роля в борбата с възпалителните процеси в организма. Чрез повишаване на имунитета, магнезият помага на организма да се защити от различни възпаления.

фурми

5. Подобряват храносмилането

Благодарение на високото си съдържание на фибри, фурмите подпомагат здравето на храносмилателната система и са полезни при запек. Приемът на поне 20-35 грама фибри дневно, включително чрез фурмите, може значително да облекчи симптомите на запек и да подобри редовността на стомашно-чревния тракт.

6. Спомагат за по-здрава кожа

Фурмите съдържат витамини C и D, които са известни със своите антиоксидантни свойства и ползи за кожата. Тези витамини подпомагат производството на колаген и забавят процесите на стареене, което прави фурмите чудесен избор за по-здрава и сияйна кожа.

7. Регулират кръвното налягане

Богати на калий, фурмите помагат за поддържането на здравословни нива на кръвното налягане. Калият подпомага хидратацията на организма и предотвратява камъни в бъбреците, което го прави важен минерал за хората, страдащи от хипертония.

6 причини, поради които този плод е толкова полезен за здравето

8. Подобряват здравето на сърцето

Фурмите са естествено богати на антиоксиданти и изофлавони, които предпазват сърдечно-съдовата система от увреждане, причинено от свободните радикали. Това намалява риска от сърдечни заболявания и поддържа здравето на сърцето.

9. Стимулират растежа на косата

Благодарение на високото съдържание на желязо, фурмите стимулират циркулацията на кръвта към скалпа, което насърчава растежа на косата и подобрява нейната здравина. По-доброто кръвообращение носи повече кислород до космените фоликули, което допринася за здрава и лъскава коса.

10. Намаляват риска от рак на дебелото черво

Изследвания сочат, че фурмите могат да намалят риска от развитие на колоректален рак. Те насърчават производството на полезни бактерии в червата, което допринася за здравето на дебелото черво и намалява риска от възпалителни процеси, водещи до различни заболявания.

8 доказани ползи за здравето от фурмите

11. Естествен източник на енергия

Фурмите съдържат естествени захари като глюкоза, фруктоза и захароза, които осигуряват бърз енергиен тласък. Комбинирани с витамини и минерали, те представляват чудесна алтернатива на сладките лакомства и ни зареждат с енергия през целия ден.

Фурмите са истинско богатство на хранителни вещества, които могат да подобрят общото ни здраве. От регулиране на холестерола и кръвното налягане до укрепване на костите и мозъчната функция, фурмите предлагат широк спектър от ползи. Със своите антиоксидантни свойства, те са чудесна добавка към всяко хранене и осигуряват енергия, която ни държи във форма през целия ден. Ако не сте ги добавили към менюто си, сега е чудесен момент да се възползвате от техните многобройни ползи!

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес