Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 октомври - какъв празник е утре, какви традиции и обичаи се спазват

08 октомври 2024, 20:30 часа

Според църковния календар 9 октомври е денят, в който църквата почита паметта на свети апостол Яков Алфеев.

История на празника

Св. Яков е един от дванадесетте апостоли, избрани от Исус Христос да проповядват Евангелието. Той е син на Алфей и брат на апостол Матей. Яков е бил известен лечител на всякакви болести и проповядвал християнската вяра в различни страни. След слизането на Светия Дух Яков проповядва в Юдея, Едеса, Тир, Газа, Елевтеропол, както и в Персия и Египет. Той е лекувал тежки болести, прогонвал злите духове и показал на много хора пътя към Христос.

Известен е като Яков Млади. Понякога е наричан и Яков Младия, за да се различи от Яков, сина на Зеведей (Яков Стария).

8 октомври - какъв празник е утре, какви традиции и обичаи се спазват

Той се споменава в евангелията на Матей, Марк и Лука, но ролята му е по-малко ясна в сравнение с другите апостоли. В списъците на дванадесетте апостоли името му се появява в различни версии. След Възнесението Христово, Яков, подобно на другите апостоли, проповядва християнството. Според някои източници той вероятно е проповядвал в Йерусалим и други региони. 

Според традицията Яков Алфеев се смята за автор на една от първите християнски книги - Посланието на Яков, въпреки че има спорове около неговото авторство. Според други писания Яков Алфеев е претърпял мъченическа смърт, въпреки че точните обстоятелства на смъртта му не са известни. Някои източници сочат, че той е бил убит в Йерусалим, но подробностите се различават.

Поверия, традиции и обичаи, свързани с празника

Нашите предци са разчитали много интересни знамения, свързани с празника. Ако на този ден вали сняг, очаква се лоша реколта през следващата година. Ако луната се вижда зад облаците, следващото лято ще е сухо. Ако денят е дъждовен, това означава, че много рано ще падне първият сняг. Ако къртиците копаят широки дупки, очаква се бързо затопляне. Ако все още не са паднали всички листа от черешовото дърво, очаква се затопляне.

По традиция на този ден се е приготвял качамак. Вярвало се, че който изяде поне една лъжица от това ястие, ще бъде здрав за една година.

На  този ден е забранена резитбата на ябълкови, крушови и черешови дървета. Забранено е да се прави сватба. Не трябва да злоупотребявате с алкохол и да преяждате.

На този ден влюбените не трябва да организрат срещи, защото връзката им може да приключи скоро. Също така не трябва да се започват нови връзки - влюбените ще бъдат нещастни.

7 октомври - какъв празник е утре, какви традиции и обичаи се спазват

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес