Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 8 октомври 2024 г.

08 октомври 2024, 22:00 часа • 573 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 октомври 2024 г.

КАКВО КАЗВАТ ПОЛИТИЦИТЕ НА ХОРАТА: АНАЛИЗ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ОТ БОЯНА БОЗАДЖИЕВА (ВИДЕО)

Със сигурност има предизборна кампания. Тя е обаче някъде там - случва се в ядрата и централите на партиите, но като че ли не може да вземе своя превес в обществото като основна тема. Това заяви в предаването "Студио Actualno" политическият пиар експерт Бояна Бозаджиева, коментирайки посланията на партиите в предизборната кампания.

БОРИСОВ СЕ РАЗКАЯ ЗА ГРЕШКИТЕ СИ В "СГЛОБКАТА", ОПТИМИСТ Е ЗА ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска обща работа по няколко политики, за да има редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

ДЕНКОВ ПОСОЧИ С КАКЪВ РАЗЛИЧЕН ФОКУС ПП-ДБ ИСКА ДА НАПРАВИ ЖИВОТА НИ ПО-ДОБЪР

Грижа за децата – в V-ти, VI-ти, VII-ми клас бяхме заложили по 300 лв. еднократна помощ, не се изпълни. Освен това – втората година от майчинството да не е покрита от 50%, а от пълния размер за майчинството: Всяка майка има нужда от подкрепа. В здравеопазването – безплатни лекарства за хроничните болести (диабет, респираторни заболявания и т.н.) - досега такива са само за сърдечните болести, както и заплатите на медицинските сестри и лекарите (80% минимум от средната заплата и 125% минимум от средната заплата). На това наблегна относно предизборната програма на ПП-ДБ ескпремиерът и кандидат за депутат акад. Николай Денков.

ВКАРАХА ДЖЕЙХАН ИБРЯМОВ В КАПАН: АНАЛИЗ НА АНДРЕЙ ЯНКУЛОВ ОТ АКФ И НА БИВШ ГРАДСКИ ПРОКУРОР НА СОФИЯ

Няма нищо легитимно в ареста на кандидата за депутат от Алианс за права и свободи Джейхан Ибрямов, а се касае за брутална разпра със законността. Това заяви старши правният експерт от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов, който е работил като прокурор.

ГЮНЕР ТАХИР: ПЕЕВСКИ Е ЧУЖДО ТЯЛО В ДПС, И ТО НЕ ЗАРАДИ ЕТНИЧЕСКИЯ МУ ПРОИЗХОД (ВИДЕО)

Делян Пеевски е чуждо тяло в ДПС и то не заради етническия му произход. Това каза в “Студио Actualno“ Гюнер Тахир, който в зората на прехода беше заместник-председател на ДПС, но през 1998 г. създаде своя партия – Национално движение за права и свободи (НДПС). Партията му се регистрира в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, но после оттегли регистрацията си.

МОСВ С ГОДИНИ КРИЕ ДАННИ ЗА НЕЗАКОННО ИЗМЕРВАНЕ НА МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В СОФИЯ

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е прикривало в продължение на години, че системата за измерване на качеството на въздуха в София е била компрометирана и не е отчитала коректно нивата на замърсяване, въпреки че министерството е разполагало с данни за това.

ЗАЦИКЛЯНЕ: ДОГОВОРИЛИ СМЕ НУЛА ЛЕВА ЕВРОСРЕДСТВА ЗА ПЪТИЩА ОТ 2021 Г. НАСАМ

Вече четвърта година тече европрограмата „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г., а страната ни е договорила средства за пътна инфраструктура с Европейската комисия на стойност нула. Там бюджетът е 1,37 милиарда лева, но напредък няма.

УНГАРИЯ БЛОКИРА 35 МЛРД. ЕВРО ЗАЕМ ОТ ЕС ЗА УКРАЙНА - НЕ Ѝ ХАРЕСА ПРАВИЛО ЗА РУСКИТЕ САНКЦИИ

Планът на ЕС за отпускане на заем в размер на 35 млрд. евро за Украйна, обезпечен с печалбите от замразените руски активи, е блокиран от Унгария. Причината - той включва ключова промяна в режима на санкции, срещу която Будапеща е против.

СТОЛТЕНБЕРГ, ВЕЧЕ ИЗВЪН НАТО: ТРЯБВАШЕ ДА ДАДЕМ НА УКРАЙНА ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЯ ПО-РАНО

 

Съюзниците на Украйна трябваше да предоставят на Киев повече оръжия, без да чакат навлизането на руските войски, за да предотвратят началото на войната. Това заяви бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Politico.

И РУСКИНИТЕ НА ВОЙНА: ГУБЕРНАТОРЪТ НА БЕЛГОРОД ПООЩРЯВА (ОБЗОР - ВИДЕО)

 

3 000 000 рубли еднократно до 31 декември, 2024 година, ако се запишеш за професионална служба в руската армия. Това обеща губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. Именно Белгородска област, заедно с Курска, усетиха най-много и най-жестоко последствията от подпалената в Украйна война от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

ИСКАХМЕ УКРАЙНА ДА КАПИТУЛИРА, А ТЯ ОТВЪРНА С ИНВАЗИЯ В КУРСК: ИНТЕРВЮ НА ЛАВРОВ НА НЕПРОПАГАНДЕН ЕЗИК

 

Руският външен министър Сергей Лавров повтори всички безумни искания за „мир“ на диктатора Владимир Путин, който даде старт на войната в Украйна през февруари 2022 г. Според топ дипломата на Руската федерация САЩ ще се изправят пред „опасни последици“, ако продължат да въоръжават Киев, вместо да се съгласят с плана на Москва.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес