Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

13-годишният стрелец, организирал касапница в белградско училище, даде показания пред съда

08 октомври 2024, 22:43 часа • 820 прочитания

Тийнейджърът, който уби 9 ученици и един охранител при масова стрелба в белградско училище миналата година, напусна психиатричната клиника за първи път, за да даде показания на процеса срещу родителите си, предаде АФП.

Още: Ученик стреля в училище в Белград, има жертви и ранени

13-годишното момче е извършило убийствата на 3 май миналата година, използвайки пистолета на баща си. То не може да бъде подведено под отговорност поради възрастта си, но родителите му са изправени пред сериозни обвинения за обществена безопасност, предаде БГНЕС.

Изслушването се проведе при закрити врата, но Огнен Божович, юридически представител на семействата на жертвите, заяви: „Днес беше един от най-разтърсващите съдебни процеси, на които съм присъствал в кариерата си. Беше изключително трудно.“

Още: Родителите на сръбския тийнейджър, убил 10 души, застават пред съда

Адвокатът на обвиняемите Ирина Борович заяви, че причините за престъплението няма да бъдат разкрити по време на нито един съдебен процес. „Тези причини явно се крият някъде дълбоко в душата на момчето, което, за съжаление, е извършило всичко това“, каза Борович.

Родителите на убитите деца също присъстваха на свидетелските показания, които се състояха в строго охраняван съд, обикновено запазен за дела, свързани с организирана престъпност и военни престъпления. Повечето от тях напуснаха съда със сълзи на очи и не можаха да говорят пред медиите. Прокуратурата заяви, че следи внимателно медиите за евентуално изтичане на информация за показанията на малолетните по време на изслушването.

Още: "Защо човек става убиец": Анализ на психолог за стрелбата в Сърбия (ВИДЕО)

Бащата на момчето, който е задържан, е обвинен, че е обучил сина си да борави с огнестрелни оръжия, както и че не е осигурил безопасно съхранение на оръжията и боеприпасите. Момчето е скрило в раницата си пистолета и 92 патрона, използвани при стрелбата. На майката на момчето е повдигнато обвинение, след като нейно ДНК е открито върху един от куршумите. Тя обаче не е задържана.

По-малко от 48 часа след нападението в училището 8 души бяха убити при друга стрелба, извършена от 21-годишен младеж, въоръжен с автоматична пушка, на около 60 км южно от Белград. Въпреки високото ниво на притежание на оръжие, масовите стрелби в Сърбия са рядкост. През септември правителството реши, че 3 и 4 май ще бъдат дни на възпоменание за жертвите на масови стрелби.

Още: "Отхапа парче месо от учител": Родители се оплакват от системен тормоз от агресивно дете

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес