Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че вашият парфюм е фалшив

12 август 2024, 15:52 часа

За съжаление днес фалшивите парфюми лесно попадат на страниците на онлайн магазините, а понякога дори попадат на рафтовете на бутиците с репутация и име. С други думи, страстните фенове на парфюмерията винаги трябва да бъдат нащрек: никой от нас не е имунизиран от факта, че вместо обекта на страстта - бутилка с любимия ви аромат - ще получите "отвара", произведена неизвестно къде и нямащи нищо общо с реалната проба.   

Напълно възможно е дори да не разберете това - и това е двойно обидно, да не говорим за факта, че фалшивите парфюми могат да представляват сериозна заплаха за здравето. Но, за щастие, има цял набор от “трикове“, които ще ви помогнат да се ориентирате във времето и да разпознаете измамата на място. Не забравяйте да ги потърсите при следващото си пазаруване.

1. Обърнете внимание на целофана

Най-често обръщаме внимание на хартиената опаковка на парфюма и по-рядко на качеството на целофана, който го покрива. Но това е голям пропуск. Висококачественият марков парфюм се отличава с добра целофанова обвивка: тя е доста плътна и покрива кутията без подуване, неравности или други дефекти. Ето защо си струва да обърнете специално внимание на линиите на шевовете на целофановата опаковка. Ако забележите, че са изкривени, накъсани, неравни или прекалено дебели, по-добре насочете вниманието си към друг аромат или към друг бутик. 

Интересно: Научете къде се пръска парфюм, така че да се усеща най-дълго ароматът му

Освен това отделете време да разгледате самата кутия, в която е поставена бутилката: по правило производителите се опитват да я оборудват със специален дизайн, който държи бутилката в стабилна позиция и я предпазва от евентуални повреди. Хартията, от която е изработена кутията, трябва да е бяла, а не сива, освен ако това не е дизайнерска идея. 

2. Забелязвате дизайнерска мимикрия

Гледайки рафтовете с парфюмни продукти, спирате погледа си върху бутилка, която наскоро сте видели в реклама, и решавате, че няма да имате нищо против да я добавите към своя ароматен арсенал. Вие го купувате, доволни сте от покупката си, но когато случайно видите щанд с реклама на закупения парфюм на улицата, откривате, че това е същият аромат, който сте закупили, но се различава от него в редица нюанси: буквите са разположени малко по-равномерно, а някои букви изобщо ги няма; визуално бутилките си приличат, но вашата не е толкова издължена. И, о, ужас, те също се различават по цвят - наистина ли е защото съдържат различни вещества? 

Ето как хитрите производители играят с нашето невнимание и заимстват дизайни от известни марки. За да избегнат наказателно преследване, те правят минимални промени в тях, но запазват общата идея на дизайна - същата, която вече се е доказала на пазара и е спечелила популярност сред купувачите. Дизайнът е мощно средство за манипулиране на потребителското търсене и трябва да сте подготвени за това. 

Познайте оригиналните парфюми – ето по какво си личат

3. Не намирате серийния номер на парфюма (или ви се струва странен)

Това, което наистина говори за автентичността на избрания от вас аромат е наличието на сериен номер, като серийният номер на бутилката трябва да отговаря на серийния номер на опаковката. Ако говорим за последното, то в основата на опаковката трябва да намерите поредица от числа - под формата на отпечатани знаци с мастило. 

4. Забелязвате, че бутилката има дефекти

Друг важен момент при проверката на парфюма за автентичност е качеството на бутилката.  Добро  стъкло или метал, гладка повърхност без повреди  - това са първите и основни признаци, че това, което гледате, не е фалшификат. Но ако забележите контури на повърхността на бутилката, странни петна или линии, тогава трябва сериозно да се замислите за качеството на избрания  продукт за красота.  

Също така е важно да се обърне внимание на капачката, която трябва да е симетрична и да покрива плътно капака на пръскачката. Е, ако капачката е асиметрична и това е част от идеята за дизайн, тогава определянето на автентичността на аромата, разбира се, ще бъде по-трудно - в този случай не забравяйте да прегледате останалата част от материала.

5. Яркият цвят на парфюмната течност хваща окото

Факт е, че марките рядко прибягват до изобилна употреба на оцветители, така че истинските аромати като правило имат блед нюанс, близък до полупрозрачен. И ако пробата ви е пълна с ярко синьо, фуксия или буквално пожълтява очите ви, тогава е по-добре да играете на сигурно и да тествате същия аромат, но на друго място.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес