Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 по-екзотични ястия, които всеки трябва да може да сготви

06 февруари 2022, 09:15 часа

По време на всяко пътуване в други държави определено няма да пропуснете да опитате от местната им кухня. Нещо няма да ви хареса, друго ще ви остави безразлични, но определено ще има ястие, което желаете да приготвите у дома. Ако сте заети и цените здравето и времето си, но не желаете да се превръщате в професионален готвач, но все пак да сготвите нещо засукано и вкусно, този списък с 4 екзотични ястия би ви послужил чудесно.

Тайландски пържен ориз с яйца

Едно от най-лесните ястия. Първо сварете ориза – сами определете количеството. След това ще са ви нужни два броя тигани. В единия от тях запържете ориза в растително масло с много бели семена от кориандър, моркови и лук. Във втория тиган запържете 3-4 яйца, като ги разбиете в отделен съд с малко мляко, сол и прясно смлян черен пипер. Докато се готви омлетът, може на ситно да нарежете зелен лук и след това  да го добавите към тигана с ориза. В ориза може да изсипете и отделно изпържени малки парченца пилешко месо,  скариди или калмари.

Гръцка Фава Милос

Сварете жълта леща – обикновено достатъчни са и двайсетина минути. След това я превърнете в пюре. Поръсете с едра морска сол. Вземете няколко лилави сладки лукчета - определете количеството, както и обема на лещата. Лукът го режете на ситно и го смесвате с пюрето. Полейте отгоре със зехтин. Най-добре е да хапнете фава с чаша сухо бяло вино – гърците обаче препоръчват да комбинирате почти всичките си ястия със сухо вино.

Мексиканско гуакамоле

Гуакамолето е най-известното мексиканско ястие. За приготвянето му ще са ви нужни зряло и меко авокадо, връзка кориандър, 3 скилидки чесън, 1 домат, една голяма глава лук, три или четири супени лъжици лимонов сок. Първо трябва да премахнете костилката от авокадото, да отрежете кората и да пасирате месестата част на плода до гладкост. Може да добавите счукан чесън, кориандър нарязан на ситно и домат след това посолете, поръсете с лимонов сок. Можете да добавите сок от лайм или сос Табаско за вкус. Основното нещо е да не използвате твърде много кориандър, тъй като има тенденция да надделява над другите вкусове.

Испанско гаспачо

Смята се, че това ястие е донесено в Испания от арабите. Така или иначе, тази супа е идеална за лятото. Вземете 5 средно големи домата, зелена чушка, скилидка чесън, половин краставица, малка глава лук, старо парче хляб, накиснато във вода (за предпочитане черен), 2-3 с.л. винен оцет и същото количество зехтин. Сложете съставките в миксер, добавете сол, вода и малко лед. Разбъркайте до гладкост и сервирайте с пресни билки.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес