Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 тон - колко кубика дърва са

02 октомври 2024, 07:55 часа

Какво е кубик?
Често говорим, че сме изразходвали 5 кубика вода или че за зимата ни трябват 10 кубика дърва. Същата мерна единица използваме и за измерване на бетон в строителството.
Кубик е разговорната дума за “кубичен метър”. Кубичен метър е единица за измерване на обем, равна на обема на куб със страна 1 метър
1 кубичен метър е равен на 1000 литра.

Обемът е мярка за сравняване на големината на телата.
Дължините ги сравняваме с различни единични отсечки - 1 см, 1 дм, 1 м, 1 км и т.н.
Лицата на фигурите сравняваме, като използваме единичен квадрат със страна 1 см, 1 дм, 1 м, 1 км и т.н.

За сравняване и пресмятане на обемите на телата се използва единичен куб със страна 1 см, 1 м, 1 км и т.н. Обемът на едно тяло показва колко единични куба се съдържат в него. Ако едно тяло съдържа 25 куба с ръб 1 см, казваме, че обемът му е 25 куб. см.

Измерване на дървесина в кубици
Измерването на дървесината в кубици е стандартен начин за оценка обема на дърва, особено за търговски цели. Според формата и начина на подреждане на дървесината, съществуват различни методи и термини за измерване на дървесината.

* Плътен кубичен метър (плътен кубик)
1 плътен кубичен метър представлява обемът на чистата дървесина без празнини. Този метод се използва главно за промишлена дървесина - например за трупи. Изчислява се чрез умножаване на дължината, ширината и височината на дървото в метри, което дава общия обем.

* Пространствен кубичен метър (насипен кубик)
Един пространствен кубичен метър включва както дървото, така и празнините между тях, когато дървата са подредени или натрупани. Това е по-често използвана мерна единица при търговия с дърва за огрев. При нарязаните и подредени дърва 1 пространствен кубичен метър съдържа най-малко чиста дървесина заради празнините.

Колко кубика е един тон дърва?
в плътни кубици
Количеството плътни кубични метри в 1 тон дърва зависи от плътността на дървесината, която се различава в зависимост от вида на дървото и неговата влажност.

* бук, дъб (твърда дървесина):
Плътността на сухата дървесина на бук или дъб е около 700-900 кг/куб. м. Това означава, че 1 тон бук или дъб е около 1,1 - 1,4 плътни кубични метра.

* бор, смърч (мека дървесина):
Плътността на сухата иглолистна дървесина е около 400-600 кг/куб. м. Това означава че 1 тон иглолистна дървесина е около 1,6 - 2,5 плътни кубични метра.

в насипни кубици
Количеството насипни кубични метра в 1 тон дърва зависи от вида на дървесината и как е натрупана (насипни дърва имат повече празнини между тях).

* бук, дъб - 1 тон дърва може да заема около 2 до 2,5 насипни кубични метра.
* бор,смърч - 1 тон дърва може да заема до 2,5 - 3 насипни кубични метра.
Тъй като иглолистната дървесина е по-лека и обемът й е по-голям при същото тегло.
Тези стойности са приблизителни и могат да варират в зависимост от влажността на дървесината и начина, по който са подредени дървата.

Още: 1 кубик дърва - знаете ли колко килограма е?

Какви са привилегиите от отопляването с котел на дърва?

Колко тежи един кубик дърва?

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес