Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вкараха Джейхан Ибрямов в капан: Анализ на Андрей Янкулов от АКФ и на бивш градски прокурор на София

08 октомври 2024, 08:05 часа • 3673 прочитания

Няма нищо легитимно в ареста на кандидата за депутат от Алианс за права и свободи Джейхан Ибрямов, а се касае за брутална разпра със законността. Това заяви старши правният експерт от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов, който е работил като прокурор.

Още: Ареста на Джейхан Ибрямов - наказателна репресия от пуделчета на каишка: Анализ

Той обясни, че първоначалното задържане на Ибрямов е в нарушение на закона и без предварително решение на парламента, а е необходимо да се касае за хипотезата в заварено положение. Няма никаква инцидентност и случайност в извършването на престъплението, а самото престъпление е документирано една седмица по-рано т.е. не говорим за случайно събитие. Очаквано е било да се извърши самото престъпление от Джейхан Ибрямов, разясни Янкулов.

Според него може да се разглежда хипотезата вкарване в капан – от една страна държавните органи пасивно наблюдават извършване на престъплението и съдействат активно за неговото извършване.

Законно ли е задържането на Джейхан Ибрямов

Янкулов е убеден, че не е поискано разрешение за експлоатация на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо Джейхан Ибрямов. Само че е закачен "свидетелят" (даващия подкупа) със СРС-тата и с него се е документирало извършването на престъпленията, подчерта Янкулов пред bTV. Ако това е случаят, тогава сме изправени пред хипотезата на заобикаляне на закона и има извършване на закононарушения, изтъкна Андрей Янкулов.

Според него по-големият проблем е с началните действия по разследването. Събраните доказателства няма как да бъдат ползвани по-нататък в съдебното производство, каза още Янкулов.

Още: Законен ли е арестът на Джейхан Ибрямов? Говорят експерти

Андрей Янкулов допълни, че се поставя под въпрос мотивацията на Мирослав Тодоров да участва като свидетел по друго наказателно производство. "Най-големият проблем в цялата история е, че Джейхан Ибрямов продължава да бъде незаконно задържан. Няма разрешение от председателя на парламента за продължаващото му задържане", коментира Янкулов. Първоначалното задържане дори да се приеме за легитимно, трябва след това да има произнасяне от страна на председателя на парламента Рая Назарян, която е оставила без разглеждане хипотезата за постоянно задържане на обвиняемия.

Още: Съдът реши: Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов споделя казаното от Янкулов и заяви, че има няколко смущаващи неща – оперативна комбинация, извършена от МВР и прокуратурата. Престъплението е извършено преди да бъде поискано каквото и да било и оттам насетне се пораждат много въпроси като защо един човек, който е бил под натиск ще иска такъв тип услуга точно от Джейхан Ибрямов, недоумява Кокинов: България през 2013 година: Раздумката на Борисов, Найденов и Кокинов в Банкя

Според него, когато едно лице бъде контролирано със СРС-та или е поставено под натиск в полза на обвинителната теза, е леко смущаващо и се касае за заобикаляне на закона.

Още: Доган се появи на протест пред парламента в подкрепа на Джейхан Ибрямов (СНИМКИ и ВИДЕА)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес