Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдиите решават на 1 ноември кого да пратят в Конституционния съд

08 октомври 2024, 10:41 часа • 284 прочитания

Общото събрание на съдиите от двете върховни съдилища, на което ще бъде избран съдия в Конституционния съд е свикано за 1 ноември, съобщиха от Върховния касационен съд.

Събранието се свиква от председателите на двете върховни съдилища - Галина Захарова и Георги Чолаков.

Според правилата срокът за подаване на писмени предложения за издигането на кандидатури е до 30 октомври. Още: КС обяви забраната за разпределение на дивидент от БЕХ за противоконституционна

КС се запълва с избор от Народното събрание и двете върховни съдилища, както и с назначение от президента. Тези три институции пращат по 4 представители, като на всеки 3 години изтича мандатът на четирима от тях и има ротация в състава. На 12 ноември изтича мандатът на Константин Пенчев (квота на НС), Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров (квота на президента) и Таня Райковска (квота на Върховния касационен съд и Върховния административен съд). Тези органи ще трябва да изберат и съдиите, които да заемат местата им. На 12 ноември ще е и клетвата на новите членове на КС. 

По силата на джентълменско споразумение между ВКС и ВАС този път е ред на Върховния касационен съд да излъчи представител. "Сега" научи, че от Върховния административен съд засега не възнамеряват изобщо да издигат кандидатури. Вече се спрягат и имена на съдии от ВКС, които да продължат кариерата си в КС - един търговски и един наказателен съдия. Още: Филип Димитров: Конституционният съд не е отменил съдебната реформа

Очаква се президентът Румен Радев също да спази сроковете и да назначи двама съдии преди 12 ноември.

Колкото до парламента - за пореден път депутатите неглижират конституционното си задължение и ще оставят КС в непълен състав.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес