Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прецедент: Букмейкър е осъден за допускане на зависим да залага

23 октомври 2024, 17:43 часа • 492 прочитания

Хазартен оператор беше осъден за това, че е допуснал човек, вписан в Регистъра на уязвимите лица към Националната агенция за приходите (НАП), да залага незаконно, съобщават защитниците му.

Според информацията въпреки че той се е се борил с хазартна зависимост и е бил вписано в регистъра, е успял да продължи да прави залози чрез сайт, собственост на оператора, което е в нарушение на законовите разпоредби. Още: Забраната за реклама на хазарт: "Понякога" е невъзможно, призна държавата

Съгласно Закона за хазарта, организаторите на хазартни игри са длъжни да блокират достъпа на лица, вписани в този регистър. Според защитниците му лицето е понесло имуществени загуби и е преживяло интензивни негативни емоции, след като въпреки своята заявена зависимост е получило достъп до сайта на хазартния оператор.

Решението, което е първото по рода си, има сериозно обществено значение и поставя основа за ангажиране на по-строга отговорност от страна на хазартните оператори, пишат защитниците.

Съдът признава правото на пострадалото лице да получи обезщетение за имуществени и неимуществени вреди, включително за психологическите страдания, причинени от възможността отново да залага, но от защитата не съобщават в какъв размер е обезщетението. Още: С канали в социалните мрежи: НАП и Агенция "Митници" бори зависимостите при младежите

Адвокатите подчертават важността на това решение, като посочват, че то не само ще помогне на лицата, вписани в регистъра, да получат справедливо обезщетение, но и ще наложи по-строги мерки върху хазартните оператори.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес