Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джим О'Нийл, автор на абревиатурата БРИКС: За 15 г. те постигнаха малко

23 октомври 2024, 20:07 часа • 1333 прочитания

„Идеята, че БРИКС може да бъде някакъв истински глобален икономически клуб, очевидно е малко нереалистична, също както и Г-7. И е много обезпокоително, че те виждат себе си като някакво алтернативно глобално нещо, защото това очевидно не е осъществимо. БРИКС като група са постигнали много малко през последните 15 години." Това заяви авторът на абревиатурата Джим О'Нийл пред Ройтерс.

Тогавашният главен икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл въведе термина БРИК през 2001 г. в изследователска статия, като посочи огромния потенциал за растеж на Бразилия, Русия, Индия и Китай, както и необходимостта от реформиране на глобалното управление.

Казан - символична годишна сбирка

Сегашната среща на БРИКС в Казан той коментира така: "Изглежда ми като символично годишно събиране, където особено шумни страни като Русия, но също и Китай, могат да се съберат и да подчертаят колко е хубаво да си част от нещо, което не включва САЩ и че глобалното управление не е достатъчно добро."

О'Нийл добави, че не е възможно да се решат наистина глобални проблеми без Съединените щати и Европа - точно както не е възможно Западът да реши наистина глобални проблеми без Китай, Индия и в по-малка степен Русия и Бразилия.

Още: Сигнал към Турция: И в НАТО, и в БРИКС – това няма как да стане

Групата БРИКС израсна от срещи между Русия, Индия и Китай, които след това започнаха да се срещат по-официално, като в крайна сметка добавиха Бразилия, след това Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства. Саудитска Арабия все още не се е присъединила официално, припомня Ройтерс.

Сега групата представлява 45% от световното население и 35% от нейната икономика, въз основа на паритета на покупателната способност, въпреки че Китай представлява повече от половината от нейната икономическа мощ.

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин откри срещата на върха в сряда, като каза, че повече от 30 държави са изразили интерес да се присъединят към групата, но че е важно да се постигне баланс при всяко разширяване.

"Привличането на повече членове в БРИКС ще направи постигането на някакви цели още по-трудно", коментира О'Нийл.

Доларово предизвикателство?

Русия се стреми да убеди страните от БРИКС да изградят алтернативна платформа за международни плащания , която да бъде имунизирана срещу западните санкции.

67-годишният О'Нийл смята, че за алтернативи на долара се говори, откакто той се занимава с финанси, но нито една от страните с потенциал да оспори долара не е направила нищо, за да реализира това.

Още: Путин дръпна назад за създаване на валута на БРИКС (ВИДЕО) 

"Всяка валута на БРИКС ще бъде силно зависима от Китай, докато Русия и Бразилия няма да бъдат значими части от нея", посочи той.

"Ако искаха да бъдат наистина сериозни по отношение на икономическите въпроси, защо не преследват по-нискотарифна търговия помежду си?", попита О'Нийл.

Китай и Индия

"Ще приема сериозно групата БРИКС, когато видя признаци, че двете страни, които наистина имат значение – Китай и Индия – всъщност наистина се опитват да постигнат съгласие по нещата, вместо ефективно да се опитват да се конфронтират една срещу друга през цялото време", добави О'Нийл.

Индия се опита да ограничи китайските инвестиции в страната, откакто граничният спор от десетилетия избухна в сблъсък между граничните служители през 2020 г. Двете страни обещаха да засилят сътрудничеството в сряда в първите си официални разговори от пет години насам.

Китайският президент Си Дзинпин каза на Путин, че международната ситуация е обхваната от хаос , но че стратегическото партньорство на Пекин с Москва е сила за стабилност на фона на най-значимите промени, наблюдавани от един век.

Още: След визитата на Путин: Азербайджан официално поиска членство в БРИКС

О'Нийл посочи, че Г-20 не е успяла да се превърне в жило на истинското глобално управление, защото и Съединените щати, и Китай са се обърнали всяка към себе си от средата на миналото десетилетие.

БРИКС, каза той, нямат ясни цели и трябва да обсъждат важни въпроси за човечеството - като намирането на ваксини или лекарства срещу инфекциозни болести или борбата с изменението на климата.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес