Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Появата на севернокорейските спецчасти в Украйна може да стане нов вододел във войната

23 октомври 2024, 17:30 часа • 1247 прочитания

Изпращането на севернокорейските спецчасти в Украйна ще е еднакво от полза както за Москва, която се нуждае от жива сила, така и за Пхенян, който се надява да натрупа ценен боен опит в реална война след като от десетилетия Северна Корея не е участвала в голям международен конфликт, а вероятността от избухването на такъв на Корейския полуостров е голяма.

Ким Чен Ун предоставя войски на Русия, за да получи от нея необходимите ресурси за подкрепа на своя режим и да извлече уроци, които могат да бъдат приложени, ако страната му навлезе в остра фаза на конфликт с Южна Корея. Това казва Карл Шустер, бивш оперативен директор на Съвместния разузнавателен център на Тихоокеанското командване на САЩ, пред CNN.

"Войските на специалните части ще се върнат с опит на живо от бойното поле, опит на проникване на живо срещу боен противник. Това ги прави по-опасни", поясни Шустер.

Още: Нови оценки: Русия очаква много жертви сред севернокорейците, Пхенян е изолирал семействата им

Чон Ин-бум, бивш генерал-лейтенант от южнокорейската армия, на свой ред обяснява, че руснаците печелят допълнителен военен персонал от Северна Корея, който в момента драстично им липсва. В замяна севернокорейците ще получат пари, технологии и опит. Впрочем смята се също така, че Северна Корея, която се намира под всевъзможни международни санкции, е получила и храна и други стоки от първа необходимост от Русия срещу изпратените оръжия и военни. Що се отнася до технологиите - те са изключително важни за Ким Чен Ун за развитие на неговите космически, ракетни и незаконни ядрени програми. Буданов: В замяна на ракетите и войниците Северна Корея е поискала от Русия ядрени технологии

Южнокорейският генерал-лейтенант набляга също така на обстоятелството, че севернокорейските части, които влизат в редиците на руските въоръжени сили в Украйна, не са обикновени войски, а специални "елитни" части. "Ако успеят там, те ще получат не само боен опит от първа ръка, но и международно признание. Така че това може да бъде наистина сериозен проблем за целия свят", казва той.

Всъщност именно това накара и израелският военен анализатор лейтенант Игал Левин, коментирайки новината за изпращането на севернокорейците във войната срещу Украйна, да заяви, че е съгласен с тази оценка и че точно поради тази причина е особено важно украинците "не просто да победят севернокорейците, а да го направят демонстративно и възможно най-унизително".

Припомняме, че вчера, 22 октомври, украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна разполага с разузнавателна информация, че изпратените севернокорейски военни, които сега преминават обучение в Русия, наброяват две бригади от по 6000 души всяка. Той каза също така пред репортери, че са засечени севернокорейски "офицери и технически персонал във временно окупираните територии на Украйна".

Още: Три пъти ядене на ден, месо и зеленчуци: Украйна примамва севернокорейците да се предават (ВИДЕО)

Припомняме и появилите се видеа, показващи как севернокорейски войници получават униформи и оборудване на тренировъчен полигон в Далечния изток на Русия, както и друга част, пристигаща на полигона Сергеевка, близо до границата на Русия с Китай.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес