Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат от Хасково е привлечен като обвиняем заради закана за убийство на журналист

20 юли 2016, 18:01 часа • 3170 прочитания

Светослав Михайлов от хасковската Адвокатска колегия е привлечен като обвиняем за закана за убийство на журналиста от интернет изданието Haskovo.net Тодор Кръшков.

Разследването е под ръководството на Димитър Чорбаджиев, районен прокурор на Ивайловград. Папката с делото попадна там след като хасковските обвинители си дадоха отвод.

Разследването се точи почти две години. Случаят е от есента на 2014 година, а поводът – публикация в Haskovo.net от началото на същото година.

В нея сирийски бежанец се оплаква, че е бил изнудван от адвокат Светослав Михайлов. В материала е цитирано и становището на юриста, който е бивш полицай. След публикацията Михайлов не е имал никакви претенции към статията, чийто автор е починалият преди месец журналист Георги Христов, разказват от хасковската медия.

10 месеца след тази публикация, през ноември 2014 Михайлов започва SMS и Facebook атака срещу Диана Иванова, тогава репортер в телевизия еTV.

В текстовите съобщения адвокатът иска да бъдат заличени коментари под материала, които не му харесват, като заплашва репортерите със саморазправа, сипе обидни и нецензурни квалификации. Диана Иванова обаче няма администраторски права в сайта и дори да иска, не може да заличава коментари под статиите.

По-късно адвокат Светослав Михайлов бомбардира с SMS-и с нецензурно съдържание телефона на Тодор Кръшков - редактор в Haskovo.net.

Текстовите съобщения пристигат през минута-две и продължават почти час. Това случва малко след 21.00 часа. Исканията на адвоката ескалират от заличаване на коментари до сваляне на цялата статия от сайта.

Репортерите възприемат това като налагане на цензура със сила и заплахи. В резултат на следващия ден в Haskovo.net се появява материал “Адвокат надмина мутрите: Ще се лее кръв, ще троша ръце и крака”. Заглавието е цитат от SMS-ите на Михайлов. Материалът е подписан и от тримата журналисти, работещи по това време в сайта – Тодор Кръшков, Георги Христов, Красимира Славова.

При проведена два дни по-късно среща за изясняване на отношенията, Михайлов заявява на Кръшков: “Предстои ми сделка за милиони с китайски и руски бизнесмени. Ако заради тази статия тя се провали, ще те убия!

Пред Actualno.com редакторът на хасковската медия Тодор Кръшков потвърди за заплахите, отправени към него, от страна на юриста.

„Хората не си дават сметка на какво са подложени ежедневно журналистите”, коментира лаконично колегата Кръшков, цитиран и от Topnovini.bg.

Адвокат Светослав Михайлов е разследван и по друго подобно досъдебно производство. То е следствено дело и е заради подобни брутални заплахи и цинични обиди към журналистка от града, пишат още от Haskovo.net.

Това разследване не е приключило. Колежката обаче е изпаднала в нервна криза и се страхува да излезе сама на улицата, информират още колегите.

След приключване на близо двегодишното разследване предстои прокурорът да изготви обвинителен акт и да го внесе в съда за насрочване на дата за процеса.

 *Материалът е на колегите от Haskovo.net и е публикуван след тяхно съгласие.

Снимка: Архив

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес