Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата иска постоянен арест за Джейхан Ибрямов

04 октомври 2024, 17:25 часа • 1491 прочитания

Предстои внасяне на искане за постоянна мярка задържане под стража на кандидат-депутата Джейхан Ибрямов. При задържането му в сряда у него е открита сумата от 100 000 лева в белязани банкноти. При претърсването на дома му също е открита сума пари.

Това каза на брифинг в петък Ваня Стефанова, завеждащ отдел във Върховната прокуратура.

"Назад във времето Мирослав Тодоров е предоставял парични средства в големи размери на Джейхан Ибрямов по обществени поръчки. Двамата се познават от 2000 г., като от 2019 г. са в по-близки контакти и са били осигурявани лицензи със съдействието на народния представител. Ибрямов е бил член на Комисията по отбрана в последните шест парламента. Търговия с влияние с лица от МО е напълно възможна в тази конфигурация", каза Стефанова.

Още: Валят още имена на купувачи на гласове на Пеевски и на ГЕРБ? МВР с широко затворени очи (СПИСЪК)

Мирослав Тодоров е разследван като част от организирана престъпна група за източване на ДДС чрез фирми фантоми. Разследващите са установили, че Тодоров е лицето, което е изтеглило „на каса“ сумата от 58 млн. лв. от сметките на две дружества, които играели ролята на т.нар. "липсващ търговец". Стефанова уточни, че от разпити и СРС се потвърждава, че Ибрямов е обяснил, че ще използва парите, получени от Тодоров, за да въздейства върху длъжностни лица в Министерството на отбраната във връзка с обществени поръчки. Някои от тях са за милиони левове.

Предстои прокуратурата да повдигне обвинение за търговия с влияние на Джейхан Ибрямов. Вчера бяха отнети и двата му имунитета - този на народен представител свали председателят на НС, а този на кандидат-депутат сне ЦИК. Той беше задържан за 24 часа в сряда вечер, след което бе отведен в следствения арест. А адвокатът му каза, че задържането е по разследване за купуване на гласове.

Снимка: БГНЕС

Според обвинението в периода от 25 септември до 2 октомври тази година Ибрямов поискал и взел „дар", за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната във връзка със службата им.

В четвъртък от държавното обвинение удължиха мярката на близкия до Ахмед Доган кандидат за народен представител на 72 часа. А след като държавното обвинение удължи мярката на Джейхан Ибрямов - съпругата му Биршен обяви, че в знак на протест започва гладна стачка в Триъгълника на властта.

Още: "Това няма да приключи": Биршен Ибрямова вярва, че освен съпруга й, ще има още репресирани

Шефът на ГДНП Мирослав Рашков потвърди, че свидетелят срещу Ибрямов е обвиняем. Мирослав Иванов е бил задържан при специализирана полицейска операция на ГДБОП и НАП, при която са разкрити две схеми за данъчни измами. При едната е нанесена щета на бюджета за 7 млн. лв., а при втората – за 1 млн. лв. "Операцията е проведена на територията на няколко области. Претърсени са 27 адреса, задържани са 7 лица, на 6 са повдигнати обвинения. В хода на разследването са разкрити две схеми за данъчни измами", каза шефът на ГДНП, цитиран от NOVA.

Схемите са извършени от организирана престъпна група. При първата схема става дума за верига от фиктивни сделки между контролирани от групата търговци. При втората има измама при внасяне на амониев нитрат. Групата инвестира парите в луксозни имоти и луксозни МПС-та.

Още: Далият подкуп на Ибрямов го е направил докато е бил в ареста или би трябвало?

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес