Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да почистим фурната на печката, така че да лъщи от блясък

04 януари 2023, 16:00 часа

За да почистите бързо фурната от мазнини и сажди, първо трябва да премахнете всичко ненужно от нея. Премахнете рафтовете, така че нищо да не ви пречи. Преди обработка фурната трябва да се загрее, като се зададе температура на около 50 градуса. Загрейте фурната за около петнадесет до двадесет минути преди почистване. Това ще позволи на почистващите препарати да почистват фурната по-ефективно.

По-добре е да изберете почистващ препарат под формата на гел. Не се оттича по стените на фурната, бързо се справя с мръсотия и сажди. Достатъчно е да нанесете почистващия гел с гъба и след двадесет до тридесет минути да го избършете с чиста кърпа.

Почистващата течност, особено под формата на аерозол, прониква по-добре на трудни места. Течността е удобна за използване и при необходимост от почистване на стъклото на фурната. Напръскайте стъклото или повърхността на фурната, оставете продукта да подейства. Не търкайте веднага замърсеното място. След половин час избършете печката.

Надеждни домашни трикове за почистване на газова печка

Почистващите прахове и пасти съдържат абразивни частици, които увреждат повърхността. Ако се опитвате да почистите фурната си с паста, направете го внимателно. Нанесете пастата върху изгорялата мазнина и внимавайте да не търкате повърхността твърде силно, за да не надраскате фурната.

След използване на почистващия препарат е необходимо да измиете добре фурната, за да премахнете миризмата на химикали. Не използвайте фурната няколко часа след почистване.

Как да почистите фурната у дома без химия?

Почистване на фурната с оцет и сода за хляб

Смесете оцет със сода за хляб в съотношение 1:2, добавете малко препарат за миене на съдове и вода.

С получената паста избършете стените на фурната с твърда четка или гъба.

Почистване на фурната: Лесен метод за премахване на упорити замърсявания

Вместо препарат за миене на съдове можете да вземете парче сапун за пране, разреден във вода (около 25 грама). Покрийте стените на фурната с получената паста и оставете за няколко часа.

По този начин можете да почистите вратата между стъклата. Оставете содата за 40 минути, като я поръсите върху стъклото на фурната, това ще помогне за ефективното премахване на мазни отлагания от стъклената врата.

Можете също така да избършете стените на фурната с оцет и да поръсите сода за хляб отгоре. Взаимодействието произвежда водород, който помага за отстраняване на мазнините от повърхностите.

За по-голяма ефективност лимонената киселина може да се добави към содата и оцета.

7 лесни трика, с които печката ще заблести от чистота

Как да почистите фурната си с амоняк и вода?

За този метод за почистване на фурната ще ви трябват два контейнера.

Загрейте фурната на 70 градуса и след това я изключете.

Едната купа напълнете с вряла вода и поставете във фурната на долния рафт, а в другата налейте амоняк и поставете отгоре.

Оставете двата съда за една нощ във фурната.

На сутринта ги извадете, отстранете решетките, добавете топла вода и течност за миене на съдове в купа с амоняк и избършете фурната с този разтвор.

Солта и сапунът бързо почистват фурната

Поръсете дъното на фурната с обикновена трапезна сол.

Включете фурната на слаб огън.

След като солта потъмнее, извадете я и измийте фурната с обикновен сапун. Този метод на почистване е подходящ както за електрически, така и за газови фурни.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес