Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо да почистим съдомиялна?

14 юни 2024, 10:11 часа

Почистването на съдомиялната машина е важна част от работата на уреда. Това трябва да се прави редовно, в идеалния случай след всяка употреба.

В противен случай ще възникнат следните проблеми:

·         Необичайно бръмчене поради запушен филтър.

·         неприятна миризма.

·         Замърсяване на стените с мазно покритие.

·         Машинно заглушаване.

Да приемем, че имате вградена съдомиялна машина - кои компоненти на устройството трябва да се почистват редовно и как да се подготвите за това?

Кои части на съдомиялната машина трябва да се почистват?

На първо място трябва да премахнете всичко, което е възможно от съдомиялната машина. Когато съдомиялната машина е монтирана наскоро и собственикът тепърва се запознава с новото устройство, се създава илюзията, че вътрешността на устройството прилича на капсула на космическа совалка. Всъщност обаче всички крепежни елементи са много удобни, частите могат бързо да се отстранят и върнат обратно, така че почистването на съдомиялната машина е доста лесно. Какво трябва да се обработи?

1.       Филтрите се почистват всяка седмица.

2.       Уплътненията трябва да се измиват след всяка употреба.

3.       Когато дренажът се замърси, той се почиства.

4.       Вратите се обработват.

5.       Разпръсквачите се измиват.

6.       Кошницата за съдове се изпразва.

Трикове за почистване на съдомиялна машина

Как да почистите филтъра и канала на вашата съдомиялна машина?

Ако филтърът е запушен, това може да се разбере не само по необичайния шум, който издава съдомиялната машина, но и по остатъчната вода - собственикът редовно ще я забелязва в долната част на устройството, а това се проявява и в твърде бавното източване.

Характеристики при грижа за филтъра на съдомиялната машина

В допълнение, качеството на миене на съдове ще остави много да се желае и ще се появи миризма на мухъл. Къде се намира филтърът на съдомиялната? Зависи от модела. Например в съдомиялните машини Bosch филтърът се намира в долната част на уреда. В повечето устройства производителите поставят тази част до спринклера. Какъв е алгоритъмът за почистване на филтъра?

1.       Изключете съдомиялната от контакта.

2.       Извадете контейнера за съдове.

3.       Извадете филтъра.

4.       Изчистете зоната отдолу.

5.       Проверете чистотата на помпата.

6.       Измийте добре филтъра.

7.       Поставете всички части обратно.

Знаете ли какво не се мие в съдомиялна?

Почистване на пръскащите рамена на съдомиялната машина

Тази част от съдомиялната е отговорна за качеството на измиване, така че отворите на разпръскващите рамена винаги трябва да са чисти от мръсотия. Ако имате съдомиялна с обработка с пара, още повече, защото тя трябва да излезе и да попадне върху съдовете безпрепятствено. Как да премахнете пръскачките и да ги измиете?

1.       Част от остриетата са прикрепени към горната кошница, така че първото нещо, което трябва да направите, е да я премахнете.

2.       Отстранете остриетата - те са закрепени с резета.

3.       Втората част от остриетата е прикрепена към долната кошница - те трябва да бъдат изключени.

4.       Внимателно измийте остриетата, ако е необходимо, почистете ги с четка.

5.       Проверете дали водата излиза от дупките; ако не, почистете ги с малки предмети, като карфици.

След като изпълни този алгоритъм, потребителят може да постави всички части на място. За да не счупите крепежните елементи, които държат остриетата, трябва внимателно да проучите инструкциите, преди да извършите каквито и да било действия.

Характеристики на почистване на контейнера за съдове

Такива резултати зависят от твърдостта на водата, а качеството й в много региони оставя много да се желае. Следователно не е толкова лесно да се обработва контейнер за съдове поради утаяването на варовик, както и мазнина, която е здраво вкоренена в структурата на материала. Опитните потребители съветват в този случай да използвате четка за зъби, навлажнена с препарат - по този начин всички повърхности на скарата ще бъдат почистени от мръсотия.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес